”Avtalet det bästa vi kunnat uppnå”

Linda Palmetzhofer | Foto Pressbild
Hos Handelsanställdas förbund är man nöjd med det nya tvååriga löneavtalet och anser att man har nått ”det bästa vi kunde uppnå”.

Efter tuffa förhandlingar har Handelsanställdas förbund kommit överens med arbetsgivarna om rekordhöga löneökningar, tryggare villkor och en särskild satsning på lägstalönerna.

– Vi gick in i den här avtalsrörelsen och krävde högre lön och fler timmar på kontraktet. Det har vi också lyckats uppnå. Det här är de högsta löneökningarna vi någonsin drivit igenom och det är det bästa vi kunde uppnå givet det läge vi befinner oss i, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handels.

Möjligheterna att få fler timmar stärks för butiksarbetare och det blir svårare för arbetsgivare att hyvla. För lagerarbetare eller anställda i e-handeln måste arbetsgivarna ta större ansvar för arbetsmiljön, påpekar facket.

– Det här avtalet stärker handelsanställdas rätt att få fler timmar på sina kontrakt. Från och med nu ska arbetsgivare sträva mot att ge anställda minst 30 timmar per vecka på kontrakten. Det blir också svårare för arbetsgivare att hyvla arbetstid. Det är ett viktigt steg mot att fler handelsanställdaska leva på sin lön, säger förbundets avtalssekreterare Martin Nyberg.

För butiksanställda höjs lönerna med 12,62 kronor/timme, vilket motsvarar 2 095 kronor/månad för heltid fördelat på två år. 
För lagerarbetare och anställda i e-handeln höjs lönen med 12,04 kronor/timme, vilket motsvarar 2 095 kronor/månad för heltid fördelat på två år.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil