Axfood: Så blir vi mer hållbara

Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij vill se nya lösningar på de stora utmaningar vi ställs inför. | Foto: Pressbild
Utöka betesrätten och slopa jordbrukets dieselskatteförmån. Två av 17 nya förslag i Axfoods nya upplaga av Mat 2030 för ett mer hållbart Sverige.

För femte året lanserar Axfood livsmedelsstrategin Mat 2030. Denna gång fylld med 86 förslag till såväl politik som näringsliv för en mer hållbar produktion av mat.
Målet, förklarar Axfood, är att stärka svensk livsmedelsproduktion genom fokus på hållbarhet. Bland de 17 helt nya förslagen finns slopad dieselskatteförmån för jordbruket, betesrätt för tjurar och satsningar på gröna svenska proteiner.

– För att få till en mer hållbar matproduktion krävs att vi tar itu med flera frågor samtidigt. Dessutom behöver vi utöka samarbetet mellan alla aktörer inom livsmedelskedjan för att skapa fler kreativa lösningar, säger Klas Balkow, Axfoods vd och koncernchef.

Flera av förslagen i rapporten riktar sig till politiken, medan andra är adresserade till näringslivet.
– Ett stort ansvar vilar på alla aktörer inom livsmedelsbranschen. Samtidigt är det en brist att regeringens handlingsplaner saknar en tydlig koppling till de nationella miljömålen, säger Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij.

17 av de åtgärder som presenteras i Axfoods livsmedelsstrategi Mat 2030 är helt nya.
– Vi ställs allt oftare inför nya och komplexa hållbarhetsutmaningar som påverkar många led inom livsmedelsproduktionen. Därför vill vi bidra med nya förslag som både hjälper och utmanar, säger Åsa Domeij.

Axfood/Sju förslag till näringslivet
Satsa på mer odling av fleråriga växter som klarar större variationer i klimatet och bidrar till att binda mer kol i marken.
Kompetensutveckla handlare för att skapa en långsiktig överlevnad för samhällsviktiga småbutiker på landsorten.
Samverka med kommuner för att komplettera serviceutbudet på mindre orter.
Minska matsvinnet genom samarbeten med olika delar av livsmedelskedjan för att utveckla nya produkter av livsmedel som annars slängs.
Minska användandet av soja från regnskogsområden i såväl djurfoder som livsmedel.
Uppmuntra till produktutveckling och större konsumtion av olika sorters fisk för att minska risken för utfiske av populära arter.
Informera konsumenterna om köttet kommer från djur som haft möjlighet till utevistelse och bete.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Sales Support firar 30 år

30-årsjubileum. Och 15-årsjubileum. Det är mycket nu för
Sales Support som både firar och tittar framåt.

Arla testar foder för mindre utsläpp

Nu testar drygt 2 500 svenska Arla-kor fodertillskottet Bovaer. Det är ett experiment som syftar till att minska metanutsläppen med cirka 30 procent.

Coop genomför en ny prissänkning

Även Coop utnyttjar läget till att nu göra en längre kampanj med prissänkta varor, i Coops fall för perioden 5 juni till och med 2 juli.

Marabous ägare svartlistas av Ukraina

Ukraina svartlistar Mondelez, som bland annat äger varumärken som Marabou, O´boy och Daim eftersom koncernen bidrar till Rysslands krigskassa.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil