Konflikt kring årets champagne

Årets skörd av druvor i Champagne börjar om ett par månader men ändå finns inget avtal kring druvskörden. | Foto av Rene Asmussen
Coronakrisen har lett till en konflikt mellan små vinodlare och stora vinhus i Champagne-distriktet och nu står årets champagneskörd på spel.

Det är stor konflikt som flammat upp i champagnevärlden. Några av de största och mest kända champagnehus, bland dem varumärken som Bollinger, vill minska årets skörd av vin. Samtidigt är vinodlarna, som säljer druvorna till dem, oroliga för att förlora sina inkomster.

Årets skörd av druvor i Champagne börjar om ett par månader men ändå finns inget avtal kring druvskörden.
Det är första gången sedan andra världskriget som något sådant har hänt.

– Alla är berörda i Champagne. Vi har aldrig varit med om något liknande, säger svenska vinodlaren Jessica Perrion, gift med Thierry Perrion, som odlat vin i generationer, till svd.se.

Allt kring champagne och regionen Champagne är hårt reglerat. Till det syftet finns en kommitté som ansvarar för bland annat att priset för drycken inte blir för lågt och som därför reglerar mängden druvor som ska skördas varje år.

Nu vill de stora champagnehusen i regionen minska årets druvskörd kraftigt och orsaken är, naturligtvis, att coronakrisen gjort att efterfrågan på champagne minskat kraftigt.
Där champagneförsäljningen normalt ligger på cirka 300 miljoner flaskor per år tror man att den i år hamnar på 200 miljoner flaskor.

Därför vill de stora husen skörda betydligt mindre mängder druvor än odlarna och fortfarande finns inget avtal.
Experter tror dock att det ska komma en kompromiss som lägger grunden till att det ska bubbla i glasen även av årets druvor.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil