Konflikt kring årets champagne

Årets skörd av druvor i Champagne börjar om ett par månader men ändå finns inget avtal kring druvskörden. | Foto av Rene Asmussen
Coronakrisen har lett till en konflikt mellan små vinodlare och stora vinhus i Champagne-distriktet och nu står årets champagneskörd på spel.

Det är stor konflikt som flammat upp i champagnevärlden. Några av de största och mest kända champagnehus, bland dem varumärken som Bollinger, vill minska årets skörd av vin. Samtidigt är vinodlarna, som säljer druvorna till dem, oroliga för att förlora sina inkomster.

Årets skörd av druvor i Champagne börjar om ett par månader men ändå finns inget avtal kring druvskörden.
Det är första gången sedan andra världskriget som något sådant har hänt.

– Alla är berörda i Champagne. Vi har aldrig varit med om något liknande, säger svenska vinodlaren Jessica Perrion, gift med Thierry Perrion, som odlat vin i generationer, till svd.se.

Allt kring champagne och regionen Champagne är hårt reglerat. Till det syftet finns en kommitté som ansvarar för bland annat att priset för drycken inte blir för lågt och som därför reglerar mängden druvor som ska skördas varje år.

Nu vill de stora champagnehusen i regionen minska årets druvskörd kraftigt och orsaken är, naturligtvis, att coronakrisen gjort att efterfrågan på champagne minskat kraftigt.
Där champagneförsäljningen normalt ligger på cirka 300 miljoner flaskor per år tror man att den i år hamnar på 200 miljoner flaskor.

Därför vill de stora husen skörda betydligt mindre mängder druvor än odlarna och fortfarande finns inget avtal.
Experter tror dock att det ska komma en kompromiss som lägger grunden till att det ska bubbla i glasen även av årets druvor.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Hemköp Jakobsberg nyinvigt och igång

Nu har Hemköp Jakobsberg öppnat på nytt. Det sker efter en omfattande modernisering. Under tiden har man fått vara i tillfälliga lokaler.

Årets julsnaps äldst i världen

I år lanseras nationalsnapsen Vasa 1628 som årets julsnaps, en snaps som faktiskt kan göra anspråk på att vara världens äldsta sprit.

Dags att inviga nya Hemköp Stadshagen

Nu är det dags för invigning av Hemköp Stadshagen. På onsdag, 29 n9vember, öppnar man butiken, alldeles intill tunnelbanan i Stadshagen.

Tre av fyra ska minska julköpen

Tre av fyra svarande i en ny undersökning säger att de ska dra ned på julklappsköpen detta år. Många slopar julklappar till andra vuxna helt.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil