Ur Magazinet – Bakslaget

Det kan inte bli värre. Säger en del. Andra vänder på det och säger att nu kan det bara bli bättre. Men när en katastrof för företaget dessutom inramas av en global pandemi är det få som kan se tillräckligt bra i mörkret för att peka ut rätt väg. Karin Bodin kan och kunde. Det är ett starkt skäl till att hennes Polarbröd är tillbaka på banan igen, ett och ett halvt år efter den ödesdigra dagen i augusti 2020.

Det är, utan att vi tänker närmare på det, askonsdagen när vi talas vid. Den första dagen i fastan och den dag som fått sitt namn efter den kristna sedvänjan att strö välsignad aska på de botgörare som denna dag fick lämna kyrkan, men efter absolution åter fick komma in på skärtorsdagen. Det är, kanske, en bra dag symboliskt att tala med Polarbröds koncernchef Karin Bodin.
Själv talar hon om annat.

– Det är skönt väder, vårsolen är här och vi kör för fullt, summerar Karin. 

-Det är påsk och denna helg är en bra tid för Polarbröd. Påsken med smörgåstårtor och snittar, utomhussäsongen som drar igång, alla

som gör utflykter och tar matsäck med sig, alla som är i fjällen.

Är allt tillbaka i normalt läge nu?
-”Normalt”…när jag ska summera mitt liv så tror jag inte att denna tid kommer att kommas ihåg som normal. Först hade vi pandemi och nu har vi kriget i Ukraina. Situationer vi aldrig trodde vi skulle behöva uppleva.

Kunde inte hända

Innan dess var natten mellan 23 och 24 augusti 2020 något ingen knuten till Polarbröd trodde sig behöva vara med om – och hade man skrivit ett filmmanus hade producenten krävt att scenen skulle strykas för att den var för osannolik.

Det var söndag, kvällsskiftet skulle starta, dagen därpå skulle den helt nya bagerilinjen invigas i det halvsekelgamla familjeföretaget och partytälten var redan på plats. Istället för det traditionella band som klipps av hade ett två meter långt bröd bakats. Det blev ingen invigning den 24 augusti. Under natten brann hela bageriet ned. Mitt i detta stod Karin Bodin som vd i moderbolaget och koncernchef. Halvannat år senare är man tillbaka. Typ.
-Vi är uppe i kapacitet i vårt bageri i Bredbyn plus första etappen av det nya bageriet. Vi har kunnat köra i full fart i Älvsbyn efter årsskiftetmen vi har en bit kvar till den nivå vi hade innan branden, summerar Karin Bodin.

Ett fantastiskt ledarskap, säger jag, i en situation där många nog inte hade orkat resa sig igen?
-Vi kunde resa oss för att många ville så mycket tillsammans och för mig var detta det enda att göra. Det fanns inget annat, säger Karin.

-Men naturligtvis fanns det många utmaningar. Till exempel att tänka både kort- och långsiktigt, att inte göra allt på en gång fast vi var många som ville springa så fort fram som möjligt, och fick tvinga oss att tänka efter innan nästa steg.

-Eller att hantera det faktum att man är i ett läge där alla planer inte lyckas, att det kommer Det har varit ett maratonlopp där det gälltatt inte bränna ut sig på första etappen.

-Vi hade, i familjen, ett slags krisvana eller vad man ska kalla det, efter att min syster dog 1,5 år innan den här situationen.


Då blir naturligtvis alla händelser mindre, i relation till det värsta som kan hända i vår närhet.

Inspirerande 

– Sedan fanns mamma, pappa och moster som var med och startade och byggde upp det här företaget. De var med för 50 år sedan och deraserfarenhet gav ju också en viss inspiration som behövdes i det här läget.

Andra saker var mer udda att hantera. Som att Karin Bodin ett par veckor efter branden skulle ta emot ett pris för hållbart ledarskap. Prisutdelningen var digital och Karin hade spelat in ett tacktal. Det var en absurd upplevelse givet omständigheterna då honkände sig allt annat än hållbar. Men företaget har uppmärksammats fler gånger efter branden. Bland annat genom en utmärkelse från


Sveriges Kommunikatörer i kategorin Förändringskommunikation. Karin Bodin har också fått pris som årets ledare i Norrbotten, tack vare hennes och företagets sätt att hantera branden. Om ett enkelt konstaterande är att Karin Bodins ledarskap varit imponerande är det likaenkelt att se hur många som slöt upp positivt bakom Polarbröd och dess medarbetare efter storbranden.

-Ja, jag är verkligen överraskad, positivt överraskad av att vi har funnits så nära så många människors hjärtan, säger Karin.

Polarbröd har funnits länge och blivit en del av många människors vardag och det har märkts i alla som visat omsorg om oss i det här läget.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil