Stor coronaoro bland anställda

Handels ordförande Susanna Gideonsson konstaterar att många handelsanställda bär på en stor oro över utsattheten i coronatider. | Foto: Handels
Handelsanställdas förbund har gjort en enkät med 800 svarande skyddsombud och förtroendevalda på butiker runt om i Sverige. Den visar stor coronaoro.

Handelsanställdas förbund har gjort en enkät med 800 svarande skyddsombud och förtroendevalda på butiker runt om i Sverige. Endast omkring 40 procent är nöjda med de åtgärder arbetsgivaren gjort för att skydda anställda.

– Arbetsmiljön är arbetsgivarens ensidiga ansvar. I butiker står våra medlemmar i frontlinjen och kan träffa uppemot 1 000 personer på en dag. Det är inte acceptabelt att arbetsgivare flyr sitt ansvar, säger Susanna Gideonsson, ordförande för Handels

– En stor oro bland våra förtroendevalda är trängseln. När butikerna fylls på finns det ingenstans för anställda att ta vägen. De måste plocka varor i trånga gångar och de måste ha kundkontakt. Om för många kunder är inne i butikerna samtidigt utsätts butikspersonalen för stora risker, säger Susanna Gideonsson.

– Det alldeles för trångt i många butiker och våra medlemmar är väldigt oroade för att bli smittade, säger Susanna Gideonsson.
Endast 36% anser att en tillräcklig riskbedömning gjorts, endast 13% anger att anställda fått vara med och göra riskbedömningen.

– Vi har ännu inte lagt skyddsstopp men om anställda utsätts för dessa risker kan det krävas. Våra medlemmar är inga pjäser som arbetsgivare kan spela schack med. De har rätt till en trygg arbetsmiljö. Klarar inte butikerna att ordna det får de stänga, säger Susanna Gideonsson.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil