Nu sjunker andelen ekomat i kommunerna

Nu sjunker andelen ekomat i kommunerna
Foto: Mostphotos
För första gången på 20 år sjunker andelen ekologiskt i de offentliga köken, enligt statistik från Ekomatcentrum. Istället ökar närodlat och svenskt.

För första gången på 20 år sjunker andelen ekologiskt i de offentliga köken, enligt statistik från Ekomatcentrum. Istället ökar närodlat och svenskt.

Närodlat prioriteras högre än ekologiskt. Det är Ekomatcentrums förklaring till att vi nu för första gången ser den ekologiska andelen av maten i de offentliga köken minska.
2020 var 38 procent av maten som serverades på sjukhus, skolor och förskolor ekologiskt, en procentenhet mindre än året innan.

Därmed är en 20-årig trend mot mer ekologiskt bruten.
– Det är jättetråkigt och det vi tror ligger bakom är att man monterar ned ekomålen till förmån för svenskt, klimatsmart, vegetariskt och så vidare, säger Eva Fröman, verksamhetsledare på Ekomatcentrum, till dagenssamhalle.se.

Samtidigt har andelen kommuner som har lokala mål för hur mycket av den mat som serveras ska vara ekologisk minskad.
2017 hade 88 procent av kommunerna upsatta mål på området – förra året var det 67 procent av kommunerna som hade det.

Det är svenskodlat och närproducerat som ökat sin andel i de offentliga inköpen av mat och råvaror, på bekostnad av ekologiskt, enligt den nu presenterade statistiken.

Ekomatcentrum arbetar med att samla in statistik kring bland annat ekologiska livsmedelsinköp i vår gemensamma sektor.
De siffror man presenterar nu grundar sig på uppgifter samtliga 21 regioner och 258 av våra 290 kommuner har bidragit med.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Julmusiken som lugnar magen

Julen kan vara stressig men julmusiken lugnar magen. I vart fall enligt Valio som tagit en spellista och en professor till hjälp för att påvisa detta.

Daniel Seifter tar över Urban Deli

Daniel Seifter tillträder i februari som ny vd för Urban Deli. Ambitionen är att bibehålla det lustfyllda koncept man har men fortsätta utveckla det.

Så handlade vi hos Shopify

Även om Black Friday backade totalt redovisar Shopify för sin del för den och Cyber Monday positiva siffror jämfört med 2021.

CBS öppnar sin tredje Coop Mini

Coop butiker & stormarknader, CBS, inviger på fredag sin tredje obemannade butik. Denna Coop Mini öppnar i Gåvsta nordost om Uppsala.

Apotea ska växa så in i Norden

Det är Norden nästa som gäller för nätapoteket Apotea som ska växa via investeringar i norska och finska nätapotek framöver.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil