Nu sjunker andelen ekomat i kommunerna

Nu sjunker andelen ekomat i kommunerna
Foto: Mostphotos
För första gången på 20 år sjunker andelen ekologiskt i de offentliga köken, enligt statistik från Ekomatcentrum. Istället ökar närodlat och svenskt.

För första gången på 20 år sjunker andelen ekologiskt i de offentliga köken, enligt statistik från Ekomatcentrum. Istället ökar närodlat och svenskt.

Närodlat prioriteras högre än ekologiskt. Det är Ekomatcentrums förklaring till att vi nu för första gången ser den ekologiska andelen av maten i de offentliga köken minska.
2020 var 38 procent av maten som serverades på sjukhus, skolor och förskolor ekologiskt, en procentenhet mindre än året innan.

Därmed är en 20-årig trend mot mer ekologiskt bruten.
– Det är jättetråkigt och det vi tror ligger bakom är att man monterar ned ekomålen till förmån för svenskt, klimatsmart, vegetariskt och så vidare, säger Eva Fröman, verksamhetsledare på Ekomatcentrum, till dagenssamhalle.se.

Samtidigt har andelen kommuner som har lokala mål för hur mycket av den mat som serveras ska vara ekologisk minskad.
2017 hade 88 procent av kommunerna upsatta mål på området – förra året var det 67 procent av kommunerna som hade det.

Det är svenskodlat och närproducerat som ökat sin andel i de offentliga inköpen av mat och råvaror, på bekostnad av ekologiskt, enligt den nu presenterade statistiken.

Ekomatcentrum arbetar med att samla in statistik kring bland annat ekologiska livsmedelsinköp i vår gemensamma sektor.
De siffror man presenterar nu grundar sig på uppgifter samtliga 21 regioner och 258 av våra 290 kommuner har bidragit med.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

”Fortsatt tufft för svensk ekonomi”

Svensk ekonomi visar hög aktivitet men står inför fortsatta problem och det är en lång väg till att återställa hushållens köpkraft, skriver Handelsbanken.

Coop öppnar ny butik i Västerås

28 september är det dags för Coop att inviga sin nybyggda butik i centrala Västerås, där man ska profilera sig med en extrasatsning på färskvaror.

Östenssons nya butik är invigd

Nu är invigningen av Hemköp Östenssons Folkungavallen genomförd och därmed har Linköping fått en ny modern livsmedelsbutik.

Ica-banken höjer sparräntan igen

Ica-banken höjer återigen sparräntan. Den här gången kommer det som en omedelbar reaktion på riksbankens räntebesked torsdag.

Ännu ett nytt svenskt snabbmatskoncept

Nu kommer ytterligare ett svenskt restaurangkoncept med ambitionen att utmana de stora snabbmatskedjorna. ”Fiffis” är namnet på den senaste utmanaren.

Hemköp öppnar i nya lokaler i Örby

Nu har Hemköp öppnat sin nya fräscha Hemköp-butik i Örby i södra Stockholm. Efter två år kunde man slå upp portarna 14 september.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil