Bönderna krislarmar ”Tuffa utmaningar”

Foto MostPhotos
För mycket sol, för lite regn. Dyra inköpspriser. Nu slår lantbrukare larm om att man står inför tuffar utmaningar än på många år.

Det är inte nog med att det är för mycket sol och för lite regn. Det är dessutom så att de höga inköpspriserna på insatsvaror som behövs för att producera spannmål, är ett ännu större problem.

– Dels är det höga energipriser, men också gödning och utsäde. Framförallt gödningen har varit extremt dyr”, berättar Bo Lemar som driver lantbruk i Stjärnhov, Gnesta kommun, till Di och tillägger att man är på gränsen till att kunna rädda skörden.

I undersökningen Lantbrukspanelen uppger närmare sju av tio lantbrukare att de upplever sitt ekonomiska läge som utmanande eller mycket utmanande.
Höga räntor och höga inköpspriser är två faktorer som man anger som stora problem, båda större än väder och yttre omständigheter.

– Vi har haft svåra år med höga kostnader för insatsvaror länge. Därför har man sagt att det är väldigt viktigt att det blir en bra skörd i år, så att man får tillbaka alla investerade pengar, säger Bo Lemar.

Lantbrukarna försöker nu effektivisera och om möjligt skjuta på investeringar.
Samtidigt vill man se krafttag från politiker för att stimulera efterfrågan på svenskproducerat.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil