Siffror från Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex visar att mars månad präglades av negativa jämförelsetal. Påsken, som i fjol inföll i mars, lyfte då försäljningen – men i år inträffar högtiden i april, vilket får tydliga konsekvenser för statistiken. Den kalenderkorrigerade försäljningstillväxten ligger dock på 4,1 procent.
Samtidigt pekar SCB:s Konsumentprisindex på att livsmedelsinflationen under mars var 5,4 procent, vilket gör att den prisjusterade utvecklingen estimeras till -5,7 procent. Sammanvägt med kalenderkorrigeringen ger det en volymminskning på 1,3 procent.
– Försäljningen i dagligvaruhandeln minskade svagt i mars, vilket främst förklaras av starka jämförelsetal eftersom påsken inföll under mars månad i fjol. Under årets inledande kvartal har dagligvaruhandeln präglats av global osäkerhet, klimatförändringar och störningar i handelsleden, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.
Försäljningen i fysiska butiker sjönk med 0,6 procent jämfört med samma månad 2024. Däremot ökade e-handeln med 7,5 procent – där hemleverans var den största drivaren med en tillväxt på 11,1 procent. Upphämtning i butik steg med 3,0 procent. E-handelns andel av den totala dagligvaruförsäljningen uppgick i mars till 4,5 procent.
– Försäljningsutvecklingen inom e-handeln var positiv både under mars månad och under det första kvartalet jämfört med motsvarande perioder föregående år. E-handelsandelen för kvartalet ligger stabilt på 4,6 procent, avslutar Karin Brynell.
Sammantaget steg försäljningen i dagligvaruhandeln med 1,9 procent under det första kvartalet 2025, där butik och e-handel utvecklades relativt jämt. Den kalenderkorrigerade tillväxten landar på 4,2 procent.