Dina kryddor kan vara förfalskade

Arkivbild MostPhotos
Enligt en rapport är alarmerande andel av Europas kryddor och örter har visat sig vara förfalskade, med oregano och peppar som de mest drabbade. Manipulationen innebär allvarliga risker för konsumenterna, inklusive allergiska reaktioner och andra hälsoproblem.

Enligt rapporter från cibum.gr har nästan hälften av proverna av oregano visat sig innehålla andra växtarter, medan 17% av pepparproverna har manipulerats med tillsatser som stärkelse från ris och andra spannmål. Denna oroande trend har blivit allt vanligare under de senaste 30 åren, med en ökning av förfalskade kryddor och örter.

Data från det snabba varningssystemet för livsmedel och foder (RASFF) och Web of Science-databaser visar att över 3000 anmälningar har gjorts under de senaste 33 åren, varav en betydande del har gällt bedrägeri och förfalskning. Den vanliga användningen av icke godkända syntetiska färger är särskilt oroande, eftersom detta kan leda till allvarliga allergiska reaktioner och till och med livshotande tillstånd.

För att skydda sig själva uppmanas konsumenter att vara uppmärksamma på etiketter och endast köpa produkter från pålitliga källor. Trots regleringsstandarder och certifieringar är det ofta konsumenterna som måste ta ansvaret för att identifiera säkra produkter i butikerna.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil