Färre bankomater i sikte

Arkivbild MostPhotos
Svenskarna upplever en minskning av tillgängliga uttagsautomater. Riksbankens statistik visar att antalet automater har minskat markant under det senaste decenniet.

Under åren 2012 till 2022 minskade antalet uttagsautomater i Sverige från 3 416 till 2 128, enligt Riksbankens data. Samtidigt minskade antalet transaktioner från 214 miljoner till 57 miljoner.

Bankomat AB dominerar
Bankomat AB, som ägs av flera stora banker, förser Sverige med en stor del av dess uttagsautomater. Jenny Danielsson, PR- och kommunikationsansvarig på Bankomat AB, förklarar att de planerar att minska det totala antalet automater.

Betydelsen av kontanter
Även med den ökande digitaliseringen och föredraget av digitala betalningar, betonar Danielsson att kontanter fortfarande spelar en viktig roll. De är avgörande för de som inte har tillgång till digitala betalningsmetoder och är också viktiga för samhällets motståndskraft i kriser.

Sammanfattning och framtida utveckling
Trots den ökande populariteten av digitala betalningar finns ett behov av kontanter, särskilt för att säkerställa inkludering och motståndskraft i samhället. Trots att antalet uttagsautomater minskar, kommer Bankomat AB att fortsätta säkerställa tillgängligheten av kontanter i Sverige.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil