Kontanter nu på en rekordlåg nivå

Kontanter nu på en rekordlåg nivå
Foto: Mostphotos
Kontanternas andel av penningmängden i Sverige är nu 1,33 procent. Det är den lägsta nivå som uppmätts i Sverige någonsin, enligt SCB.

Kontanternas andel av penningmängden i Sverige är nu 1,33 procent. Det är den lägsta nivå som uppmätts i Sverige någonsin, enligt SCB.

Bland många andra resultat av pandemin är en att andelen kontantbetalningar fortsatt minska i än snabbare omfattning.
Förra året uppgav exempelvis färre än var tionde svarande, i en undersökning från Riksbanken, att man använt kontanter vid sitt senaste köp.

Hälften av de som svarade i den undersökningen hade över huvud taget inte använt kontanter under den senaste månaden.
Nu visar nya siffror att den utvecklingen tagit ännu störe fart.

Det är färsk statistik från SCB som visar att kontanternas andel av den totala penningmängden i Sverige nu är rekordlåg.
Kontanternas andel är nu endast 1,33 procent – motsvarande 62 miljarder kr- och det är den lägsta nivå som någonsin uppmätts.

Med de nivåerna är Sverige näst intill i särklass internationellt. Att utvecklingen nu tagit ännu mer fart förklaras av att vi dels tar till oss ny teknik som Swish väldigt snabbt men även att pandemin ökat rädslan för att använda sedlar för att undvika smitta.

Samtidigt höjs invändningar mot utvecklingen mot kontantfritt.
Där pekas inte minst den senaste månadens attentat som stängde Coop i stort sett i hela Sverige ut som ett exempel på situationer vi kan hamna i när allt blir digitalt.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Annons

Ring eller maila oss

[email protected]

0703451200