Kontanter nu på en rekordlåg nivå

Kontanter nu på en rekordlåg nivå
Foto: Mostphotos
Kontanternas andel av penningmängden i Sverige är nu 1,33 procent. Det är den lägsta nivå som uppmätts i Sverige någonsin, enligt SCB.

Kontanternas andel av penningmängden i Sverige är nu 1,33 procent. Det är den lägsta nivå som uppmätts i Sverige någonsin, enligt SCB.

Bland många andra resultat av pandemin är en att andelen kontantbetalningar fortsatt minska i än snabbare omfattning.
Förra året uppgav exempelvis färre än var tionde svarande, i en undersökning från Riksbanken, att man använt kontanter vid sitt senaste köp.

Hälften av de som svarade i den undersökningen hade över huvud taget inte använt kontanter under den senaste månaden.
Nu visar nya siffror att den utvecklingen tagit ännu störe fart.

Det är färsk statistik från SCB som visar att kontanternas andel av den totala penningmängden i Sverige nu är rekordlåg.
Kontanternas andel är nu endast 1,33 procent – motsvarande 62 miljarder kr- och det är den lägsta nivå som någonsin uppmätts.

Med de nivåerna är Sverige näst intill i särklass internationellt. Att utvecklingen nu tagit ännu mer fart förklaras av att vi dels tar till oss ny teknik som Swish väldigt snabbt men även att pandemin ökat rädslan för att använda sedlar för att undvika smitta.

Samtidigt höjs invändningar mot utvecklingen mot kontantfritt.
Där pekas inte minst den senaste månadens attentat som stängde Coop i stort sett i hela Sverige ut som ett exempel på situationer vi kan hamna i när allt blir digitalt.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

Länen som näthandlar mest

Stockholm är det län som handlar mest online i hela landet, enligt nya siffror från Klarna. Tvåa och trea på listan är Norrbotten och Uppsala, sist är Västernorrland.

Svensk mat har starka mervärden

Årets stämma för branschorganisationen Svensk Fågel med temat ”Vår globala och lokala utmaning för en konkurrenskraftig och hållbar matfågelproduktion” har nyligen avslutats i Tylösand, Halmstad

Bärtas smörgåspålägg tar plats

Produkterna finns nu att hitta i kylen hos ytterligare 173 Hemköp, Willys och
City Gross. Det ökar tillgängligheten för närodlade, veganska livsmedel utan tillsatser.

Finlands mest hållbara varumärke

För nionde gången blev Valio utsedd till det mest hållbara varumärket i Finland.Konsumenterna uppskattar framför allt Valios lokala produktion.

Vald till generalsekreterare

Vi-skogens styrelse har utsett Charlotta Szczepanowski till ny generalsekreterare. Charlotta Szczepanowski har tidigare haft rollen som arbetande styrelseordförande för Vi-skogen och kommer nu fortsätta driva arbetet framåt. Charlotta tillträder sin nya roll den 1 april.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil