Kontanter nu på en rekordlåg nivå

Kontanter nu på en rekordlåg nivå
Foto: Mostphotos
Kontanternas andel av penningmängden i Sverige är nu 1,33 procent. Det är den lägsta nivå som uppmätts i Sverige någonsin, enligt SCB.

Kontanternas andel av penningmängden i Sverige är nu 1,33 procent. Det är den lägsta nivå som uppmätts i Sverige någonsin, enligt SCB.

Bland många andra resultat av pandemin är en att andelen kontantbetalningar fortsatt minska i än snabbare omfattning.
Förra året uppgav exempelvis färre än var tionde svarande, i en undersökning från Riksbanken, att man använt kontanter vid sitt senaste köp.

Hälften av de som svarade i den undersökningen hade över huvud taget inte använt kontanter under den senaste månaden.
Nu visar nya siffror att den utvecklingen tagit ännu störe fart.

Det är färsk statistik från SCB som visar att kontanternas andel av den totala penningmängden i Sverige nu är rekordlåg.
Kontanternas andel är nu endast 1,33 procent – motsvarande 62 miljarder kr- och det är den lägsta nivå som någonsin uppmätts.

Med de nivåerna är Sverige näst intill i särklass internationellt. Att utvecklingen nu tagit ännu mer fart förklaras av att vi dels tar till oss ny teknik som Swish väldigt snabbt men även att pandemin ökat rädslan för att använda sedlar för att undvika smitta.

Samtidigt höjs invändningar mot utvecklingen mot kontantfritt.
Där pekas inte minst den senaste månadens attentat som stängde Coop i stort sett i hela Sverige ut som ett exempel på situationer vi kan hamna i när allt blir digitalt.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Kronprinsparet på besök hos Fazer

Livsmedelsinnovationer och hållbarhet stod i centrum när kronprinsessan Victoria och prins Daniel besökte Fazer i Vanda förra veckan.

Circle K tar nytt steg kring hållbarhet

För att minska antalet engångsartiklar gör Circle K ett nytt test ihop med Panter och Tingstad. Det handlar om ett cirkulärt system för takeaway-mat.

En bonde har polisanmält sina kor

En indisk bonde har polisanmält sina kor efter att de inte producerat mjölk på fyra dagar, trots att de har fått den mat de ska ha.

”Fortsatt tufft för svensk ekonomi”

Svensk ekonomi visar hög aktivitet men står inför fortsatta problem och det är en lång väg till att återställa hushållens köpkraft, skriver Handelsbanken.

Coop öppnar ny butik i Västerås

28 september är det dags för Coop att inviga sin nybyggda butik i centrala Västerås, där man ska profilera sig med en extrasatsning på färskvaror.

Östenssons nya butik är invigd

Nu är invigningen av Hemköp Östenssons Folkungavallen genomförd och därmed har Linköping fått en ny modern livsmedelsbutik.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil