Föreslår skatt på engångsvaror

Precis som skatten på plastkassar snabbt fått förbrukningen att minska ser man samma sak när det gäller plastmuggar och matlådor av plast.| Foto från AtlasStudio
En statlig enmansutredning föreslår nu en skatt på plastmuggar och matlådor av plast för engångsbruk för att minska plastkonsumtionen.

I arbetet med att minska onödig plastkonsumtion och istället öka användningen av de alternativ som finns föreslår en utredare nu en skatt på plastmuggar och matlådor av plast om de är för engångsbruk.
Det är utredaren Anders Bengtsson som föreslår att det då ska utgå en skatt på fem kronor per plastmugg och sju kronor för en matlåda av plast för engångsbruk.

– Vi har gått igenom ett stort antal engångsartiklar som innehåller plast, och då har vi valt ut de artiklarna som dels orsakar stora miljöproblem och dels där vi tror att skatt kan vara ett lämpligt medel att minska användningen av de produkterna, säger Anders Bengtsson till sr.se.

Precis som skatten på plastkassar snabbt fått förbrukningen att minska ser man samma sak när det gäller plastmuggar och matlådor av plast.
En övergång till andra material och återanvändning är de utvecklingslinjer utredaren hoppas på eftersom det finns ett antal tillgängliga fungerande alternativ till de varor utredaren vill beskatta.

Om en riksdagsmajoritet ställer sig bakom förslaget skulle det kunna vara infört 1 januari 2022.
Frågan är heller inte aktuell enbart i Sverige utan högst på tapeten även inom EU.
– De artiklar som vi nu väljer att beskatta finns med i ett direktiv och där har Sverige ett krav på sig från EU att användningen av de ska minska. Och det är också en viktig del i vårt förslag, säger Bengtsson till sr.se.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Skedvi bröd får exklusiv märkning

Skedvi bröd får nu en exklusiv märkning av EU. Efter fyra års arbete får man märkningen ”skyddad geografisk beteckning”, SGB.

Lanserar ny hållbar rostningsteknik

Sucafina, Beyers Koffie och CEE presenterar en ny hållbar rostningsteknik för kaffe. Den presenteras idag och ses som ett stort utvecklingssteg.

Det blir Ica som öppnar hos Sture

Ica Sturehallen. Det blir den butik som någon gång under hösten 2026 ger Sturekvarteret en ny dagligvarubutik och då öppna i Sturegallerian.

Lidl bjuder barn på VM-handbollen

VM i handboll för damer är igång i Göteborg och sponsorn Lidl bjuder nu över 100 barn på möjligheten att vara landslagsstjärnor för en dag.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil