”Nio av tio matdjur lever i en matfabrik”

”Nio av tio matdjur lever i en matfabrik”
Foto: Mostphotos
Peter Singer, professor i bioetik, påpekar i en artikel att nio av tio matdjur vi äter lever hela sitt liv i en matfabrik och pekar på bristande etik.

Peter Singer, professor i bioetik, påpekar i en artikel att nio av tio matdjur vi äter lever hela sitt liv i en matfabrik och pekar på bristande etik.

Peter Singers tes är att så länge vi tillåter att merparten av de djur vars liv vi råder över hålls instängda under vidriga förhållanden, har vi inte gjort några större etiska framsteg på 2000 år.
Professorn i bioetik utvecklar detta i en debattartikel sydsvenskan.se publicerar.

”En nations storhet och dess etiska framsteg kan bedömas av hur man behandlar sina djur”, sa den indiske ledaren Mahatma Gandhi en gång. Betraktar vi den värld vi lever i, kan man undra vilka etiska framsteg människan gjort de senaste två årtusendena, skriver Singer.

Singer pekar på bristen på djurskydd i många länder och att över 70 miljarder landlevande ryggradsdjur dödas varje år runt om i världen för att ätas upp.
Nio av tio tillbringar hela sitt liv instängda i en djurfabrik. Det finns lagstiftning, särskilt inom EU, som förbjuder de mest extrema formerna av fastlåsning, men i största delen av världen finns inga som helst hinder för att behandla djur på det sätt som maximerar vinsten. En FN-konvention om djurskydd och djurhälsa är minst sagt angelägen, menar professorn.

– När jättelika livsmedelsföretag bestämmer hur många djur som ska rymmas i deras uppfödningshallar vet de redan att det antal som gör att så få djur som möjligt dör innan de uppnår sin slaktvikt, inte är det mest lönsamma alternativet. Därför lever fler än 60 miljarder djur sina eländiga liv hopträngda i djurfabriker innan de körs till slakt, hävdar Singer.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

Nudging ska öka ekoförsäljningen

Under oktober ska ett antal utvalda Ica-butiker arbeta med nudging för att den vägen öka försäljningen av ekologiska varor.

Dålig kunskap om hur mat produceras

Enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Skånemejerier har majoriteten av de tillfrågade personerna låg kunskap om hur mat produceras.

Coop fortsätter sänka för medlemmar

Under fyra veckor med start 2 oktober fortsätter Coop satsningen på sina snart fyra miljoner medlemmar. Ett 70-tal varor får sänkt pris.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil