Svenskar äter ungefär 40 000 ton lax per år, och konsumtionen visar inga tecken på att avta. Samtidigt växer behovet av mer hållbara alternativ. Skagen Salmon produceras i en toppmodern, landbaserad odling, där laxen simmar i en konstant vattenström. Det ger en fastare, mer smakrik fisk med lägre fetthalt men bibehållen hög halt av omega-3. En effektivare användning av fisken minskar dessutom svinnet.
– I Sverige äter vi mycket lax och efterfrågan ökar. Att kunna erbjuda landbaserad lax av hög kvalitet är ett viktigt steg för att tillgodose det växande behovet på ett hållbart sätt, säger Karsten Kristensen på Skagen Salmon.
Premiumlax till fler restauranger och butiker
Med Sjömat Group Sweden som distributör blir Skagen Salmons produkter tillgängliga för fler svenska restauranger, butiker och privatpersoner. Sjömat Group Sweden, som nyligen samlade Fiskgrossisten Lysekil, Savolax och Sjömat under ett gemensamt varumärke, har en tydlig ambition att driva utvecklingen mot mer hållbara alternativ på sjömatsmarknaden.
– Vi strävar efter att erbjuda fler människor ansvarsfullt producerad sjömat. Att nu kunna distribuera en av världens mest hållbara laxar till svenska marknaden är ett naturligt steg i vår expansion, säger Christian von der Lancken, vd på Sjömat Group Sweden.
ASC-certifierad och miljöanpassad produktion
Skagen Salmon är ASC-certifierad, vilket betyder att odlingen uppfyller strikta miljökrav. Certifieringen säkerställer bland annat minimal vattenpåverkan och begränsad användning av kemikalier och antibiotika.
Med denna satsning på hållbar lax vill Skagen Salmon och Sjömat Group Sweden bidra till en mer hållbar livsmedelskedja och ge fler svenskar tillgång till premiumlax med hållbarhetsfokus. En satsning som ligger helt rätt i tiden.