Handeln bidrar med 11 500 sommarjobb

Handeln bidrar med 11 500 sommarjobb
Lättade restriktioner är välkommet, konstaterar Svensk handels Johan Davidson. Foto: Pressbild Svensk handel
Var tredje butik kommer att ta in extrapersonal i sommar och totalt innebär det ungefär 11 500 sommarjobb i handeln, fler än under sommaren 2020.

Var tredje butik kommer att ta in extrapersonal i sommar och totalt innebär det ungefär 11 500 sommarjobb i handeln, fler än under sommaren 2020.

För många unga är ett arbete inom handeln det första klivet in på arbetsmarknaden. Ofta sker det genom sommarjobb, vilket är en möjlighet att få arbetslivserfarenhet, skriver Svensk handel i en pressrelease.

Svensk handels rapport visar på att var tredje butik kommer att ta in extrapersonal under sommaren och totalt väntas 11 500 sommarjobb skapas, vilket är en liten ökning jämfört med föregående år.
Men även här finns en tydlig pandemieffekt. Sommaren 2019 anställdes 19 000 personer för att arbeta under sommarmånaderna.

– Det är glädjande att fler nu ges möjlighet att extrajobba i sommar, men samtidigt ser vi att pandemin fortsatt sätter sina spår. Det blir därför inte lika många unga som vanligt som får möjlighet att arbeta inom handeln och skaffa sig nyttig arbetslivserfarenhet, säger Johan Davidson.

Såväl inhemsk som utländsk turism är viktiga inkomstkällor för många handlare under sommarmånaderna. Föregående års ”svemester” ser ut att förstärkas, då ännu fler planerar att semestra i Sverige i år, jämfört med föregående år.
Avskaffade inreserestriktioner för turister från Danmark, Norge och Finland gör även att den utländska turismen förväntas öka något, analyserar branschorganisationen.

– Att inreserestriktionerna nu lättats är efterlängtat, inte minst för gränshandeln som lidit oerhört under pandemin. Däremot lär vi få vänta ytterligare på en ökning av besökare från övriga Europa, konstaterar Johan Davidson.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil