Högt antal konkurser Mest i norra Sverige

Foto MostPhotos
Antalet konkurser ökade kraftigt i Sverige under oktober och störst ökning av andelen konkurser har norra Sverige men vi har flest nya företag i syd.

Färsk statistik från UC visar att konkurserna kraftigt tagit fart i hela landet under oktober månad. 
Statistiken visar även att trenden skiljer sig mellan landets olika elområden – störst ökning av andelen konkurser syns i norra Sverige. 

– Det är förvånande samtidigt som vi ser att minskningen av nyetablerade företag är mest påtaglig i södra Sverige, säger Johanna Blomé, ekonom på UC.

Under oktober månad ökade konkurserna i Sverige totalt sett med 38 procent i jämförelse med motsvarande period i fjol. 
UC:s statistik visar på att det finns skillnader mellan landets olika elområden. 

Under den gångna månaden har konkurserna procentuellt sett ökat mer i elområden ett och två, som motsvarar Luleå och Sundsvall, än i övriga landet. 
I elområde fyra, som motsvarar Malmö, var ökningen av konkurser mellan september och oktober i år som lägst.

– Den här utvecklingen är kanske inte vad de flesta i första hand hade förväntat sig. Elkostnaderna har skjutit till extrema höjder i södra Sverige under hösten. Men det tar ett tag innan bolag hamnar i konkurs. Elpriset är en påverkansfaktor av flera till att många företag har det tufft just nu. Den direkta kopplingen mellan effekten av ökade elpriser och konkurser, inte minst bland småföretagare, är något vi troligtvis kommer att få se senare i vinter, menar Johanna Blomé.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil