”Höj viktgränsen för el- och gaskörkort”

Andreas Carlson | Foto Ninni Andersson/Regeringskansliet
Tunga företrädare för transportbranschen skriver öppet brev till regeringen om att höja viktgränsen för B-körkort när man kör på el eller biogas.

Frågan om att huruvida totalvikten för lätta lastbilar som framförs med el eller gas ska höjas från 3,5 ton till 4,25 ton har diskuterats länge. 
I ett öppet brev till infrastrukturminister Andreas Carlsson, på Di Debatt, skriver nu ett flertal tunga företrädare för transportnäringen att den svenska inställningen måste ändras.

Bakgrunden är i korthet att transportbilar som framförs med el har batterier som väger mycket och stjäl lastkapacitet.
Det i sin tur blir en konkurrensmässig nackdel och hindrar utvecklingen mot fossilfria fordon, menar branschen.

Samtidigt hävdar man att det går att utnyttja ett undantag i EU:s körkortslagstiftning för att den vägen höja viktgränsen.
Det vill man nu att regeringen tar initiativ till och bland undertecknarna av det öppna brevet finns företrädare för Transportföretagen, Bring, DB Schenker, Postnord och DHL Freight Sweden. 

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil