Dålig märkning om bekämpningsmedel

Dålig märkning om bekämpningsmedel
Foto: Mostphotos
Varannan vara som behandlats med bekämpningsmedel saknar rätt märkning i Sverige, konstaterar Kemikalieinspektionen efter en stor granskning.

Varannan vara som behandlats med bekämpningsmedel saknar rätt märkning i Sverige, konstaterar Kemikalieinspektionen efter en stor granskning.

Varor som är behandlade med biocider, en typ av bekämpningsmedel, saknar ofta rätt märkning. Det visar en granskning som Kemikalieinspektionen har gjort tillsammans med några av Sveriges kommuner.
Varannan biocidbehandlad vara som kontrollerades i Sverige hade brister i märkningen. Kontrollerna har varit en del i ett europeiskt tillsynsprojekt.

– Biocider är ämnen som används för att oskadliggöra vissa organismer, och de kan även vara skadliga för människor och miljö. Därför är det viktigt att kunder får information om vilka ämnen som används för att kunna skydda sig och miljön, säger Jenny Karlsson, inspektör vid Kemikalieinspektionen.

22 europeiska länder deltog i tillsynsprojektet som redovisats i en rapport från den europeiska kemikaliemyndigheten Echa.
Syftet var att kontrollera biocidbehandlade varors märkning och att produkterna innehåller tillåtna verksamma ämnen. Det har bland annat gällt kläder, sängkläder, sportartiklar och färger.

I Sverige inspekterades 107 produkter hos 71 företag. 50 procent av de kontrollerade varorna i Sverige visade sig ha brister i märkningen, där grundläggande information om vilket verksamt ämne som produkten behandlats med saknats.
Detta är något högre än resultatet för alla länder i undersökningen där resultatet låg på 36 procent.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Hemköp Jakobsberg nyinvigt och igång

Nu har Hemköp Jakobsberg öppnat på nytt. Det sker efter en omfattande modernisering. Under tiden har man fått vara i tillfälliga lokaler.

Årets julsnaps äldst i världen

I år lanseras nationalsnapsen Vasa 1628 som årets julsnaps, en snaps som faktiskt kan göra anspråk på att vara världens äldsta sprit.

Dags att inviga nya Hemköp Stadshagen

Nu är det dags för invigning av Hemköp Stadshagen. På onsdag, 29 n9vember, öppnar man butiken, alldeles intill tunnelbanan i Stadshagen.

Tre av fyra ska minska julköpen

Tre av fyra svarande i en ny undersökning säger att de ska dra ned på julklappsköpen detta år. Många slopar julklappar till andra vuxna helt.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil