Dålig märkning om bekämpningsmedel

Dålig märkning om bekämpningsmedel
Foto: Mostphotos

Varannan vara som behandlats med bekämpningsmedel saknar rätt märkning i Sverige, konstaterar Kemikalieinspektionen efter en stor granskning.

Varor som är behandlade med biocider, en typ av bekämpningsmedel, saknar ofta rätt märkning. Det visar en granskning som Kemikalieinspektionen har gjort tillsammans med några av Sveriges kommuner.
Varannan biocidbehandlad vara som kontrollerades i Sverige hade brister i märkningen. Kontrollerna har varit en del i ett europeiskt tillsynsprojekt.

– Biocider är ämnen som används för att oskadliggöra vissa organismer, och de kan även vara skadliga för människor och miljö. Därför är det viktigt att kunder får information om vilka ämnen som används för att kunna skydda sig och miljön, säger Jenny Karlsson, inspektör vid Kemikalieinspektionen.

22 europeiska länder deltog i tillsynsprojektet som redovisats i en rapport från den europeiska kemikaliemyndigheten Echa.
Syftet var att kontrollera biocidbehandlade varors märkning och att produkterna innehåller tillåtna verksamma ämnen. Det har bland annat gällt kläder, sängkläder, sportartiklar och färger.

I Sverige inspekterades 107 produkter hos 71 företag. 50 procent av de kontrollerade varorna i Sverige visade sig ha brister i märkningen, där grundläggande information om vilket verksamt ämne som produkten behandlats med saknats.
Detta är något högre än resultatet för alla länder i undersökningen där resultatet låg på 36 procent.

Dela på:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

powered by Typeform
Osäker kunskap om val av hälsosam mat

Osäker kunskap om val av hälsosam mat

En undersökning Brödinstitutet låtit göra visar att många är osäkra och har dålig kunskap om vilken mat som egentligen är hälsosam och klimatsmart.

4,5 miljoner kr till Bris från Circle K

4,5 miljoner kr till Bris från Circle K

Tre kampanjer under 2020 och ett gott resultat. Circle K kan nu tillsammans med sina kunder lämna över drygt 4,5 miljoner insamlade kronor till Bris.

Coop tecknar avtal med pantappen Bower

Coop tecknar avtal med pantappen Bower

Återvinningsappen Bower har blivit en succé och uppmärksammats både i Sverige och internationellt. Nu tecknar Coop ett nationellt avtal med Bower.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.