Nu har årets första färskpotatis skördats

Nu har årets första färskpotatis skördats
Glada miner när årets första frilandsodlade färskpotatis skördas. Foto: Pressbild Svensk potatis
Idag, 29 april, har årets första frilandsodlade färskpotatis plockats. Det gjorde man på skånska Bjärehalvön och potatisen hamnar på tre äldreboenden.

Idag, 29 april, har årets första frilandsodlade färskpotatis plockats. Det gjorde man på skånska Bjärehalvön och potatisen hamnar på tre äldreboenden.

Årets första frilandsodlade färskpotatis plockades alltså på Bjärehalvön denna torsdag.
Det blir dock ingen budgivning med priser i tusenkronorsklassen i år heller.
– Vi paketerar och skickar de gyllene primörerna från Bjäre direkt till tre svenska äldreboenden för att skänka glädje och lite guldkant. En varm och kärleksfull kram som tack för att de hållit ut och håller i, säger Annakarin Hamilton hos organisationen Svensk potatis.

Intresset för den första frilandsodlade färskpotatisen är stort bland grossister, handlare och kockar, men trots det väljer Svensk potatis, tillsammans med potatisodlarna på Bjäre, att hoppa över den traditionella budgivningen även i år. Istället ställer man till fest för den äldre generationen som haft många och långa månader med social distansering.

– Premiärpotatisen kommer att stå rykande nykokt på bordet när 150 personer på vård- och omsorgsboendena Fullriggaren i Helsingborg, Ekparken i Göteborg och Älvsjögården i Stockholm firar Valborg. Förhoppningsvis kan vi också fira att vi går mot ljusare tider, där vi kan umgås med barn och barnbarn och varandra igen, säger Svensk potatis Annakarin Hamilton.

Även äldreboenden i Båstads kommun kommer att få en specialleverans när potatisodlarna på Bjäre bjuder på lokal nyplockad gyllene potatis.
Anders, Carl och Linnea Ebbesson, Stefan Olsson och Arnold Ebbesson är några av potatisodlarna som levererar årets första frilandsodlade färskpotatis:

– Vi har fått jobba lite extra för att få fram årets primörer, kan man säga. Det var blöta och två plusgrader i jorden när vi satte potatisen den 1 mars. Nu när 60 dagar har gått har vi väl haft fem dagar med tvåsiffrigt här på Bjäre, sammanfattar de väderläget.
– Det är ju faktiskt svalt, det måste jag säga. Men vi har jobbat hårt med fiberväv och Swift är en potatissort som tål ganska kall jord, så det har klarat sig. Det känns fint att få leverera färskpotatisen till våra äldre, hälsar potatisodlarna på Bjäre.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil