Stor tomatodling byggs nära stort pappersbruk

Stor tomatodling byggs nära stort pappersbruk
WA3RM tänker bygga en stor växthusodling av tomater plus räkodling norr om Örebro. Foto: Pressbild
Företaget WA3RM planerar att bygga en av Sveriges största växthusodlingar av tomater nära Örebro. Där ska det också bli en stor odling av jätteräkor.

Företaget WA3RM planerar att bygga en av Sveriges största växthusodlingar av tomater nära Örebro. Där ska det också bli en stor odling av jätteräkor.

Det blir enligt planerna en anläggning på totalt 32 hektar som WA3RM skapas norr om Örebro.
Anläggningen placeras i Frövi och i anslutning till Billerud Korsnäs stora pappersbruk vars spillvärme är en förutsättning för projektet.

– Vi kommer att använda spillvärmen för att värma upp ett stort växthus på tio hektar och en vattenbruksodling på tolv hektar. Kapaciteten motsvarar 4000 ton jätteräka och 15 000 ton tomater som kommer produceras årligen, sade Fredrik Indebetou, en av grundarna till företaget WA3RM, när satsningen presenterades i förra veckan.

Vid sidan av tomatodlingen i projektet Regenergy i Frövi ska man även skapa en anläggning för jätteräkor.
– I Sverige har vi låg självförsörjningsgrad på tomater, vi importerar ungefär 87 procent av hela vårt behov. Det är en bra produkt som är efterfrågad av grossister och jätteräka finns knappt alls i vårt sortiment. Många butiker har valt att lyfta ut den ur sitt sortiment för att den är förknippad med så många miljöproblem. Nu får vi ju möjlighet att introducera den i marknadsutbudet igen på ett hållbart sätt, säger Indebetou.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

Länen som näthandlar mest

Stockholm är det län som handlar mest online i hela landet, enligt nya siffror från Klarna. Tvåa och trea på listan är Norrbotten och Uppsala, sist är Västernorrland.

Svensk mat har starka mervärden

Årets stämma för branschorganisationen Svensk Fågel med temat ”Vår globala och lokala utmaning för en konkurrenskraftig och hållbar matfågelproduktion” har nyligen avslutats i Tylösand, Halmstad

Bärtas smörgåspålägg tar plats

Produkterna finns nu att hitta i kylen hos ytterligare 173 Hemköp, Willys och
City Gross. Det ökar tillgängligheten för närodlade, veganska livsmedel utan tillsatser.

Finlands mest hållbara varumärke

För nionde gången blev Valio utsedd till det mest hållbara varumärket i Finland.Konsumenterna uppskattar framför allt Valios lokala produktion.

Vald till generalsekreterare

Vi-skogens styrelse har utsett Charlotta Szczepanowski till ny generalsekreterare. Charlotta Szczepanowski har tidigare haft rollen som arbetande styrelseordförande för Vi-skogen och kommer nu fortsätta driva arbetet framåt. Charlotta tillträder sin nya roll den 1 april.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil