Stor tomatodling byggs nära stort pappersbruk

Stor tomatodling byggs nära stort pappersbruk
WA3RM tänker bygga en stor växthusodling av tomater plus räkodling norr om Örebro. Foto: Pressbild
Företaget WA3RM planerar att bygga en av Sveriges största växthusodlingar av tomater nära Örebro. Där ska det också bli en stor odling av jätteräkor.

Företaget WA3RM planerar att bygga en av Sveriges största växthusodlingar av tomater nära Örebro. Där ska det också bli en stor odling av jätteräkor.

Det blir enligt planerna en anläggning på totalt 32 hektar som WA3RM skapas norr om Örebro.
Anläggningen placeras i Frövi och i anslutning till Billerud Korsnäs stora pappersbruk vars spillvärme är en förutsättning för projektet.

– Vi kommer att använda spillvärmen för att värma upp ett stort växthus på tio hektar och en vattenbruksodling på tolv hektar. Kapaciteten motsvarar 4000 ton jätteräka och 15 000 ton tomater som kommer produceras årligen, sade Fredrik Indebetou, en av grundarna till företaget WA3RM, när satsningen presenterades i förra veckan.

Vid sidan av tomatodlingen i projektet Regenergy i Frövi ska man även skapa en anläggning för jätteräkor.
– I Sverige har vi låg självförsörjningsgrad på tomater, vi importerar ungefär 87 procent av hela vårt behov. Det är en bra produkt som är efterfrågad av grossister och jätteräka finns knappt alls i vårt sortiment. Många butiker har valt att lyfta ut den ur sitt sortiment för att den är förknippad med så många miljöproblem. Nu får vi ju möjlighet att introducera den i marknadsutbudet igen på ett hållbart sätt, säger Indebetou.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil