Sedan 1986 har stiftelsen kontinuerligt finansierat forskning längs hela livsmedelskedjan. Målet är att, genom ett starkt samarbete mellan akademi, Lantmännens egna tjänstemän och aktiva svenska lantbrukare, öka produktiviteten, minska klimatpåverkan och stärka Sveriges livsmedelsberedskap.
”Baljväxter har många mervärden som hög protein- och fiberhalt, och hur dessa ter sig under bearbetning blir därför mycket intressant. Inte minst i kontexten för hur ärtproteinisolat, med breda möjligheter till livsmedelstillämpningar, ska kommersialiseras,” säger Annelie Moldin, R&D Manager Food and Energy, Lantmännen.
Ett av projekten fokuserar på att undersöka hur proteinstrukturen hos baljväxter påverkar ingrediensernas funktion under industriell bearbetning – ett område av stort intresse för tillverkare av vegetabiliska livsmedel. Ett annat projekt inriktar sig på att studera sambandet mellan fullkornsintag från råg och hjärthälsa, vilket kan ge värdefulla insikter för framtida produktutveckling.
Dessutom satsas det på två projekt som utvecklar biologiskt nedbrytbar plast från stärkelse utvunnen ur ärta, vete och havre. Genom att använda avancerade metoder som filmblåsning och produktion med bioetanol som råvara, vill man inte bara minska klimatpåverkan utan även möjliggöra en mer cirkulär plastekonomi.
Sammanfattningsvis arbetar Lantmännens Forskningsstiftelse med att omsätta forskningsresultat i praktiken – genom produktinnovationer, processförbättringar och nya affärsmodeller som bidrar till en mer robust svensk livsmedelsindustri. Med dessa satsningar ges inte bara branschen en möjlighet att utvecklas, utan även samhället i stort, vilket understryker vikten av en hållbar och framtidssäker matproduktion.
”Vi har genom åren finansierat en mängd forskningsprojekt som bidragit med ovärderlig kunskap för både befintliga och nya affärsmöjligheter. Denna kunskap gagnar både livsmedelsindustrin och allmänheten,” avslutar Annelie Moldin.
Med 10 miljoner kronor i investeringar visar Lantmännens Forskningsstiftelse att de inte bara satsar på forskning – de satsar på framtiden för svensk livsmedelsproduktion, bioenergi och ett hållbart samhälle. Denna långsiktiga vision är ett tydligt exempel på hur innovation och tradition kan förenas för att möta morgondagens utmaningar i hela värdekedjan, från jord till bord.