Föreslås som ny LO-ordförande

Susanna Gideonsson är nu vald till ny LO-ordförande. | Foto: Handels
LO:s valberedning föreslår idag Handels ordförande Susanna Gideonsson som ny ordförande för LO. ”Jag är både stolt och rörd”, säger Gideonsson.

Susanna Gideonsson har varit ordförande för Handels sedan 2014 och har en lång facklig erfarenhet.
Den 15 juni kommer hon förhoppningsvis att väljas till ordförande för LO och blir då organisationens andra kvinnliga ordförande.
– Det är känns stort att vara valberedningens förslag. Jag är både stolt och rörd, säger Susanna Gideonsson.

– Utmaningarna för LO och svensk arbetsmarknad är många och svåra. Tillsammans och med enighet kan vi klara dem. Coronakrisen har tydligt visat att utan arbetare i alla sektorer stannar Sverige. Sådant vi inte tidigare tänkt på har blivit övertydligt. Utan pappersarbetare inget toapapper, utan handelsarbetare inga butiker, utan undersköterskor ingen fungerande vård, säger Gideonsson.
– Det ansvaret och den tyngden måste börja synas i lönekuvert och i politik för ökad jämlikhet.

Susanna Gideonsson pekar också på hur LO-förbundens medlemmar har tagit ett stort ansvar under coronakrisen för att samhället ska hänga ihop.
– För att samhället ska fungera och att LO-förbundens medlemmar ska kunna sköta sina jobb är det avgörande att välfärden är stark. En bra barnomsorg, skola och kollektivtrafik är grundläggande, och det är också arbetare som håller dem igång.
– Arbetare tar hårda smällar och utsätts för svåra risker. Arbetare kan inte jobba hemifrån. Krisen har tydligt visat vikten av trygga jobb och starka trygghetssystem.

– Under coronakrisen har facken växt. Tiotusentals har blivit medlemmar, facken är mer relevanta än på länge. Nu bryter vi utvecklingen av en sjunkande organisationsgrad. Det är bra inte bara för LO utan för den svenska modellen i stort. Facken måste organisera fler unga, personer med otrygg anställning, personer som är nya i Sverige. Facket måste finnas i människors vardag och visa att vi behövs och att vi tar kampen för trygga jobb och bättre villkor, summerar Susanna Gideonsson.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil