Stark tillväxt i handeln mars

På grön kvist? Ja, i vilket fall redovisar dagligvaruhandeln stark tillväxt under mars. | Foto: Pressbild
En försäljning som steg med 12,8 procent i mars. Det redovisar dagligvaruhandeln och orsaken till den stora ökningen är naturligtvis coronapandemin.

En normal marsmånad hade dagligvaruhandeln kunnat räkna med en tillväxt runt 3 procent, konstaterar Svensk dagligvaruhandel. Men mars 2020 var inte normal på grund av coronasituationen och försäljningen ökade istället med 12,8 procent under månaden – korrigerat för kalendereffekter med 14,2 procent.

Snittköpen hos kunderna var högre än vanligt under början av mars. Först mot slutet av månaden utvecklades de mot mer normala nivåer. Samtidigt flyttade många mycket av sin matkonsumtion från restauranger till hemmet. Ris, pasta, konserverad mat, toalettpapper och tvål var kategorier som ökade starkt under månaden.

– Coronakrisen påverkade konsumentbeteendet och dagligvaruhandeln kraftigt i mars. I början av månaden såg vi en stark bunkringstrend bland konsumenterna med bland annat stora inköp av torrvaror och hygienartiklar, vilket bidrog till den starka försäljningen, säger Karin Brynell, vd för Svensk dagligvaruhandel.

Försäljningstillväxten i fysisk butik uppgick till 11,7 procent medan e-handeln ökade med 49,7 procent, att jämföra med månadsgenomsnittet under perioden 2017-2019 som uppgick till runt 25 procent. Hemleverans ökade med 34,1 procent och upphämtning i butik med 82,2 procent.

– E-handeln med mat fick ett kraftigt uppsving under mars månad då många ville, eller uppmanades att, undvika livsmedelsbutiker, vilket bidrog till att en bredare kundgrupp handlade mat på nätet, konstaterar Karin Brynell.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil