Kemikalieskatten ska höjas – igen

Arkivbild MostPhotos
Den skatt på elektroniska produkter, kemikalieskatten, som ska minska vissa kemikalier i produkterna, ska höjas igen.

Det under den förra, socialdemokratiska regeringen som kemikalieskatten, även kallad elektronikskatten, infördes.
Högerregeringen och det största partiet i regeringsunderlaget, Sverigedemokraterna, har sedan lovat att ta bort skatten.

Så blir det inte. Istället har de höjt skatten och i januari 2024 är det dags igen.
Då ska skatten inflationsjusteras och höjas 6,5 procent.

De företag som är aktiva inom sektorn är naturligtvis negativa, precis som företag alltid är negativa till alla skatter som drabbas deras produkter.
Branschorganisationen Elektronikbranschen vill att skatten avskaffas helt. Organisationen anser att den är ineffektiv.

– Vi har samma åsikt som Elektronikbranschen i frågan, det vill säga att elektronikskatten är ineffektiv, saknar positiva miljöeffekter och snedvrider konkurrensen, säger Powers vd Robert van Toor till Ehandel.

– För oss på Power är det såklart en självklarhet att arbetet med att minska skadliga ämnen måste fortsätta, men vi tror inte att den nuvarande elektronikskatten är rätt väg att gå. Elektronikprodukter säljs på en global marknad och arbetet med att minska farliga ämnen i dessa bör hanteras på EU-nivå med internationell lagstiftning, tillägger han.

Tony Ottebjer-Winkler hos Elgiganten, håller med. Han är enig i att det är viktigt att minska skadliga ämnen i elektronikprodukter. Men elektronikskatten löser inga problem.
– Vi tycker att det är fel. Dels för att skatten inte har någon faktiskt klimatnytta, dels för att det är dålig tajming i det ekonomiska läge vi är i nu, där inflationen redan slagit hårt på både konsumenter och företag. Denna skatt gör enbart att produkterna blir dyrare, vilket driver på inflationen ytterligare., slår han fast.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil