”Klimatet får betala billiga matkassarna”

Foto MostPhotos
Bättre betalt för bönderna är centralt för ett snabbare hållbarhetsarbete, skriver LRF:s hållbarhetsexpert som svar på Axfoods kravlista.

Det som mest begränsar takten i hållbarhetsarbetet är inte att vi inte förstår hur naturen fungerar eller vet vilka åtgärder vi ska göra. 
Riktiga hållbarhetsåtgärder på gårdarna kostar riktiga pengar, det är här Axfood borde lägga sin kraft. 

Så replikerar LRF:s hållbarhetsexpert Markus Hoffman efter Axfoods 114 förslag för att öka tempot i hållbarhetsarbetet.
– Det vill vi också. Men för att det ska vara möjligt måste – faktiskt – även handelskedjan som säger sig ha Sveriges billigaste matkasse agera med priset till bonden. För som vi alltid har sagt: Billig mat står oss dyrt, skriver Hoffman.

– Men av Sveriges mest köpta brödlimpa Lingongrova som kostar cirka 25 kronor i Axfoods butiker får bonden cirka 90 öre. I en genomsnittlig matkasse går endast 9 procent av beloppet till den svenska bonden. Är det någon som tror att det ryms fler hållbarhetsåtgärder i 9 procent eller 90 öre? Det gör det inte, slår Hoffman fast. – Riktiga hållbarhetsåtgärder på gårdarna kostar riktiga pengar, det är här Axfood borde lägga sin kraft. Den kommersiella logiken bakom Sveriges billigaste matkasse klarar inte att skapa de pengar som behövs på gårdarna för att uppfylla lantbrukets andel av de 114 punkterna utan bromsar i stället effektivt in miljö- och klimatarbetet, hävdar Hoffman.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Julmusiken som lugnar magen

Julen kan vara stressig men julmusiken lugnar magen. I vart fall enligt Valio som tagit en spellista och en professor till hjälp för att påvisa detta.

Daniel Seifter tar över Urban Deli

Daniel Seifter tillträder i februari som ny vd för Urban Deli. Ambitionen är att bibehålla det lustfyllda koncept man har men fortsätta utveckla det.

Så handlade vi hos Shopify

Även om Black Friday backade totalt redovisar Shopify för sin del för den och Cyber Monday positiva siffror jämfört med 2021.

CBS öppnar sin tredje Coop Mini

Coop butiker & stormarknader, CBS, inviger på fredag sin tredje obemannade butik. Denna Coop Mini öppnar i Gåvsta nordost om Uppsala.

Apotea ska växa så in i Norden

Det är Norden nästa som gäller för nätapoteket Apotea som ska växa via investeringar i norska och finska nätapotek framöver.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil