Lägre tro på matförsörjning

Hälften av maten vi äter är importerad och att mejeriproduktionen till tre tiondelar är utländsk. | Foto av Frugan
Coronapandemin har bidragit till att fler svenskar tror mindre på att Sveriges matproduktion är tillräcklig. Det indikerar en ny undersökning.

Norrmejerier har låtit Sifo göra en undersökning kring förtroendet för att Sveriges matproduktion är tillräcklig för att försörja hela befolkningen.
1 000 personer har svarat i undersökningen som genomförts online.

62 procent av de svarande säger att de fått minskat förtroende för att den svenska matproduktionen räcker.
 Coronapandemin har gjort det tydligt att Sverige måste producera mycket mer av sin egen mat. För en stabil svensk livsmedelsförsörjning behöver vi ta vara på alla unika förutsättningar runt om i landet och matcha dem med olika typer av matproduktion, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier.

Tydligt är trenden bland de svarande i norra Sverige och Göteborgs-området där 66 respektive 70 procent av de svarande i området fått minskat förtroende för den svenska förmågan.
Svaren i undersökningen är inte överraskande eftersom det är väl känt att hälften av maten vi äter är importerad och att mejeriproduktionen till tre tiondelar är utländsk.

– Tyvärr är Sverige ett av få länder i Västeuropa där vi producerar allt mindre av vår mat själva. Vi behöver en långsiktigt stabil matproduktion där gårdar och lantbrukare finns kvar och kan bli fler över hela landet. Det ger god beredskap både till vardags och i kristider, hävdar Anna-Karin Karlsson.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil