[bsa_pro_ad_space id=3 delay=7]

Konserverad frukt från Europa

Foto : Jan Anjam
Producenter från Grekland och Rumänien presenterade kvalitetsdelikatesser på ett pressevent i Stockholm för dagligvaruhandelns branschfolk. Pressträffen är startskott på en kampanj i Sverige genom det EU-finansierade programmet Taste Me.

Genom Taste Me programmet vill EU i detta fall främja och öka vår medvetenhet och informera om europeisk konserverad frukt. Även bearbetade grönsaker ingår i Taste Me programmet. EU prioriterar livsmedelssäkerhet genom lagstiftning och övervakning för att säkerställa hållbar och miljövänlig produktion samt högsta produktkvalitet. Inom dessa ramar stödjer EU kampanjer med märkningen Enjoy it’s from Europe för att lyfta fram europeiska kvalitetsprodukter.  

Sylt från Rumänien

På presseventet träffar vi en representant från projektet som berättar om Rumäniens produktion av konserverad mat. 

– Jag är otroligt stolt över våra fina produkter, säger hon efter sin presentation.

Rumänien är EU:s femte största producent av frukt och grönsaker och har därmed ett stort utbud och en väl utvecklad och säker produktionsprocess. Det är en process helt utan konserveringsmedel eller andra tillsatser enligt rumänsk lantbrukstradition. Bland konserver på export i Europa hittar vi bland annat äpple, päron, aprikos, körsbär och plommon men även grönsaker såsom tomat, gurka, paprika, blomkål, rödbeta, svamp med mera.   

Vi fick smaka sylt i två smaker – jordgubbe och körsbär. Mängden socker är en intressant fråga som ofta kommer upp.

– Vi tillverkar sylt med olika grad av sötma till olika marknader – söt, mellansöt och mindre söt, skulle man kunna sammanfatta det. Länder har mycket olika preferenser när det kommer till just socker så därför kan vi anpassa sötman i till exempel sylt, förklarar hon.  

Persikor från Grekland

Våra värdar tar oss vidare i dagens presentation. Vi smakar konserverade persikor från Grekland. Persikorna pastöriseras och konserveras senast ett dygn efter att de skördats. En del av persikaskörden konserveras i glasburk och får olika smaksättningar, en del populära smaker runt våra större högtider såsom persika i amaretto och mandel eller persika med kanel.       

 – Grekland har flera styrkor som exportland, berättar representanten från Elbak i sin presentation. Vi har tillgång till stora hamnar. Vår frukt konserveras färsk tack vare korta vägar mellan skörd och konserv. Vi har också stor erfarenhet av export till hela världen. Vi är även flexibla, tillägger han, men nämner skämtsamt att man annars säger: fråga två greker och man får tre åsikter. 


Förutom persika odlar grekerna fina aprikoser och kiwi som de konserverar. Kiwi är dock en dyr och svår frukt och den odlas i mindre mängd. En persika behåller sina vitaminer efter pastörisering fick vi lära oss. Givetvis odlar och exporterar Elbak också de för oss svenskar mer kända oliverna. 


Värna om EU och Europa

Under frågestunden efter presentationerna kommenterade en branschkollega att det är en stor fördel med kortare livsmedelstransporter och att det då känns bra att till exempel burkpersikor kan komma från ett EU-grannland. 


– Det känns viktigare än någonsin att vi värnar om Europa och europeiska värderingar och där också vad som produceras inom EU och Europa är mycket viktigt, säger Hans Jangstad från Smartfind som arrangerat pressträffen tillsammans med kollegan Mikael Törnvall.

/Monika Österheim

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

[bsa_pro_ad_space id=4 delay=7]

[bsa_pro_ad_space id=1 delay=7]

Västkustägg förvärvar Väst Ägg AB

Stjärnägg AB, en av Sveriges främsta leverantörer av ägg, tillkännager stolt att deras delägare, Västkustägg, har förvärvat Väst Ägg AB, tidigare känt som Lilluns Ägg. Denna strategiska expansion förväntas stärka deras kapacitet att leverera ägg av högsta kvalitet till butiker över hela landet.

Olivoljepriserna skjuter i höjden

Den senaste tiden har olivoljepriserna fortsatt att skjuta i höjden till följd av torkan som härjar i södra Europa. Enligt Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen, har priserna ökat med hela 5 procent under februari och en imponerande 40 procent på årsbasis.

Leder vägen för jämställdhet i näringslivet

En färsk undersökning utförd av Svensk Kooperation visar på en betydande skillnad i jämställdhetsarbetet mellan kooperativt ägda företag och börsbolag. Med Internationella kvinnodagen i sikte ger resultaten en inblick i hur olika typer av företag hanterar könsrepresentationen i sina ledande positioner.

Sex procent lägre konsumtion 2020

Konsekvenser för försäljning till minderåriga

När det kommer till Systembolaget är ålderskontroll av högsta prioritet. Att säkerställa att ingen under 20 år får köpa alkohol är en central del av deras arbete för att främja ansvarsfull konsumtion. Men vad händer om en misstag inträffar och alkohol säljs till en minderårig?

Kunderna rasar mot Kellogg’s

Kellogg’s, känd för sina populära frukostflingor som Froot Loops och Frosties, har hamnat i en storm av kritik efter ett kontroversiellt uttalande från deras VD, Gary Pilnick. Uttalandet, som gjordes under en intervju med amerikanska CNBC, har fått kunder att reagera starkt.

Ingen ljusning i sikte enligt UC

Konkurser fortsätter att öka, och enligt experter syns ingen ljusning i sikte. Affärs- och kreditinformationsföretaget UC rapporterar att situationen är den värsta på över ett decennium för vissa branscher.

Levererar mat med drönare

En Ica Nära-butik har inlett ett pilotprojekt där man testar hemleverans med drönare till kunderna, som enligt en enkätundersökning är efterfrågat. Kundens erfarenhet beskrivs som ”oväntat smidig”.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil