Nu lever falukorven farligt inom EU

Nu lever falukorven farligt inom EU
Foto: Mostphotos

EU-kommissionen vill göra om skyddsformaten för olika produkter och kan då skapa oreda både för falukorven som hushållsosten – men inte champagnen.

Det sägs att allting har en ände utom korven som har två.

Den sanningen kan om möjligt få omdefinieras eftersom just falukorvens skyddade tillvaro nu faktiskt kan visa sig ha en ände.

Falukorven och hushållsosten är idag Sveriges enda produkter som går under ursprungsbeteckningen ”Garanterad traditionell specialitet”, som reglerar vilket recept som gäller.

Det innebär att vem som helst var som helst kan tillverka de aktuella produkterna men inte utan att ta hänsyn till vilket innehåll produkten ska ha.

Nu vill EU-kommissionen ersätta denna beteckning som korv respektive ost lyder under med en mer flexibel märkning.

Tanken är att det ska förenkla ansökningsprocessen och få fler att vilja skydda sina ursprungsbeteckningar.

Däremot vill EU behålla skyddet för beteckningar som exempelvis champagne. Förklaringen till det är att champagnen kommer från just regionen Champagne och ingen annanstans ifrån.

Och innan vi blir alltför upprörda i de nationella hjärterötterna ska vi kanske påminna oss själva att det var tyska gästarbetare i 1500-talets Dalarna som började göra korv av överblivet oxkött.

Och att det sedan var när korven började säljas i Stockholm den blev riktigt populär – och att det var stockholmarna som hittade på namnet ”falukorv”.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Kronprinsparet på besök hos Fazer

Livsmedelsinnovationer och hållbarhet stod i centrum när kronprinsessan Victoria och prins Daniel besökte Fazer i Vanda förra veckan.

Circle K tar nytt steg kring hållbarhet

För att minska antalet engångsartiklar gör Circle K ett nytt test ihop med Panter och Tingstad. Det handlar om ett cirkulärt system för takeaway-mat.

En bonde har polisanmält sina kor

En indisk bonde har polisanmält sina kor efter att de inte producerat mjölk på fyra dagar, trots att de har fått den mat de ska ha.

”Fortsatt tufft för svensk ekonomi”

Svensk ekonomi visar hög aktivitet men står inför fortsatta problem och det är en lång väg till att återställa hushållens köpkraft, skriver Handelsbanken.

Coop öppnar ny butik i Västerås

28 september är det dags för Coop att inviga sin nybyggda butik i centrala Västerås, där man ska profilera sig med en extrasatsning på färskvaror.

Östenssons nya butik är invigd

Nu är invigningen av Hemköp Östenssons Folkungavallen genomförd och därmed har Linköping fått en ny modern livsmedelsbutik.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil