Nu lever falukorven farligt inom EU

Nu lever falukorven farligt inom EU
Foto: Mostphotos

EU-kommissionen vill göra om skyddsformaten för olika produkter och kan då skapa oreda både för falukorven som hushållsosten – men inte champagnen.

Det sägs att allting har en ände utom korven som har två.

Den sanningen kan om möjligt få omdefinieras eftersom just falukorvens skyddade tillvaro nu faktiskt kan visa sig ha en ände.

Falukorven och hushållsosten är idag Sveriges enda produkter som går under ursprungsbeteckningen “Garanterad traditionell specialitet”, som reglerar vilket recept som gäller.

Det innebär att vem som helst var som helst kan tillverka de aktuella produkterna men inte utan att ta hänsyn till vilket innehåll produkten ska ha.

Nu vill EU-kommissionen ersätta denna beteckning som korv respektive ost lyder under med en mer flexibel märkning.

Tanken är att det ska förenkla ansökningsprocessen och få fler att vilja skydda sina ursprungsbeteckningar.

Däremot vill EU behålla skyddet för beteckningar som exempelvis champagne. Förklaringen till det är att champagnen kommer från just regionen Champagne och ingen annanstans ifrån.

Och innan vi blir alltför upprörda i de nationella hjärterötterna ska vi kanske påminna oss själva att det var tyska gästarbetare i 1500-talets Dalarna som började göra korv av överblivet oxkött.

Och att det sedan var när korven började säljas i Stockholm den blev riktigt populär – och att det var stockholmarna som hittade på namnet ”falukorv”.

Dela på:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

powered by Typeform
Löneavtal klart hos Coop till 2023

Löneavtal klart hos Coop till 2023

Det blir löneökningar på totalt 1 354 kr för avtalsperioden och mest till de som tjänar minst när nu Handels förhandlat färdigt för Coops anställda.

Scan och Foodora i julsamarbete

Scan och Foodora i julsamarbete

Foodora och Scan inleder ett samarbete i Stockholm vid jul där man erbjuder stockholmarna en matkasse med leverans under samma dag och inom en timme.

Mycorena vinner Utstickarpriset

Mycorena vinner Utstickarpriset

När Polarbröd för nionde året delar ut Utstickarpriset går det till startupen Mycorena för en metod att tillverka svampprotein av livsmedelsrester.

Fransk kedja vill sälja nyttigt här

Fransk kedja vill sälja nyttigt här

Franska kedjan Monoprix söker sig utomlands och vill bland annat etablera sig i Sverige och sälja bland annat hälsosamma och hållbara livsmedel.

Var tredje planerar färre julklappar

Var tredje planerar färre julklappar

32 procent av dem som svarat i en ny undersökning tänker köpa färre julklappar än tidigare – och fler kvinnor kan tänka sig ge bort begagnat.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.