Nu lever falukorven farligt inom EU

Nu lever falukorven farligt inom EU
Foto: Mostphotos

EU-kommissionen vill göra om skyddsformaten för olika produkter och kan då skapa oreda både för falukorven som hushållsosten – men inte champagnen.

Det sägs att allting har en ände utom korven som har två.

Den sanningen kan om möjligt få omdefinieras eftersom just falukorvens skyddade tillvaro nu faktiskt kan visa sig ha en ände.

Falukorven och hushållsosten är idag Sveriges enda produkter som går under ursprungsbeteckningen ”Garanterad traditionell specialitet”, som reglerar vilket recept som gäller.

Det innebär att vem som helst var som helst kan tillverka de aktuella produkterna men inte utan att ta hänsyn till vilket innehåll produkten ska ha.

Nu vill EU-kommissionen ersätta denna beteckning som korv respektive ost lyder under med en mer flexibel märkning.

Tanken är att det ska förenkla ansökningsprocessen och få fler att vilja skydda sina ursprungsbeteckningar.

Däremot vill EU behålla skyddet för beteckningar som exempelvis champagne. Förklaringen till det är att champagnen kommer från just regionen Champagne och ingen annanstans ifrån.

Och innan vi blir alltför upprörda i de nationella hjärterötterna ska vi kanske påminna oss själva att det var tyska gästarbetare i 1500-talets Dalarna som började göra korv av överblivet oxkött.

Och att det sedan var när korven började säljas i Stockholm den blev riktigt populär – och att det var stockholmarna som hittade på namnet ”falukorv”.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

Länen som näthandlar mest

Stockholm är det län som handlar mest online i hela landet, enligt nya siffror från Klarna. Tvåa och trea på listan är Norrbotten och Uppsala, sist är Västernorrland.

Svensk mat har starka mervärden

Årets stämma för branschorganisationen Svensk Fågel med temat ”Vår globala och lokala utmaning för en konkurrenskraftig och hållbar matfågelproduktion” har nyligen avslutats i Tylösand, Halmstad

Bärtas smörgåspålägg tar plats

Produkterna finns nu att hitta i kylen hos ytterligare 173 Hemköp, Willys och
City Gross. Det ökar tillgängligheten för närodlade, veganska livsmedel utan tillsatser.

Finlands mest hållbara varumärke

För nionde gången blev Valio utsedd till det mest hållbara varumärket i Finland.Konsumenterna uppskattar framför allt Valios lokala produktion.

Vald till generalsekreterare

Vi-skogens styrelse har utsett Charlotta Szczepanowski till ny generalsekreterare. Charlotta Szczepanowski har tidigare haft rollen som arbetande styrelseordförande för Vi-skogen och kommer nu fortsätta driva arbetet framåt. Charlotta tillträder sin nya roll den 1 april.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil