Kortbedragarnas knep – Bank-id kringgås

Arkivbild MostPhotos
En ökande trend av kontokortsbedrägerier har uppmärksammats där bedragare hittar nya sätt att runda bank-id och andra verifieringssystem, vilket resulterar i en oroande ökning av anmälningar.

Under det senaste året har antalet anmälningar om kortbedrägerier ökat markant, och bedragarna använder sofistikerade metoder för att kringgå säkerhetssystem som bank-id. Polisen har fått in 88 764 anmälningar under fjolåret, vilket motsvarar en uppgång på 53 procent jämfört med 2022.

Nya bedrägeritekniker och utmaningar
Lotta Mauritzson, samordnare mot bedrägeri vid polisens Nationella operativa avdelning (NOA), betonar att bedragarna ständigt utvecklar nya taktiker. Trots att en laginfördes 2021 för att öka säkerheten vid nätinköp genom bank-id, har bedrägerierna ökat igen. En möjlig förklaring kan vara att fler handlar på sajter utanför EU, vilket ger bedragarna möjlighet att komma åt kortuppgifterna.

Källor för kortuppgifter och bedrägerimetoder
Kriminella aktörer samlar in kortuppgifter genom dataläckor och metoder som phishing, där människor lockas att lämna sina uppgifter via länkar i e-post eller sms. Efter att ha erhållit kortuppgifterna säljs de vidare mellan brottsliga grupper.

Social manipulation och falska samtal
Bedragarna använder även social manipulation genom telefonsamtal där de utger sig för att vara från en bank eller myndighet. De luras att ge bort sina kortuppgifter och logga in med bank-id. Denna metod visar på bedragarnas förmåga att anpassa sig och använda olika taktiker.

Skyddstips och förebyggande åtgärder
För att minimera risken för kortbedrägerier bör individer vara försiktiga och följa några viktiga riktlinjer. Att avsluta samtal från personer som begär kortuppgifter, undvika köp från osäkra sajter utanför EU och inte klicka på länkar i okända sms och mejl är grundläggande.

Rekommendationer för att säkra kortinformation
För att säkra kortinformationen bör man undvika att spara kortuppgifterna på sajter och aktivera inställningar i bankappen för att stoppa internetköp som inte godkänts. För dem som handlar mycket online kan det vara fördelaktigt att överväga ett separat shoppingkort med begränsade medel för att minimera förluster vid eventuell exponering av kortuppgifter.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil