Krympflation har höjt priset 4 procent

Krympflation är när mindre förpackning | FOTO: LIGHTFIELD
Krympflation är när mindre förpackning ger ett högre kilo- eller literpris. Ett faktum exempelvis när det gäller kaffe, påpekar SCB i en pressrelease.

I den prisstatistik som SCB får in varje vecka för att följa prisernas utveckling går det också att se exakt den här utvecklingen.
– Ett välkänt exempel är kaffeförpackningarna, säger John Eliasson som är prisstatistiker på SCB. Där har normalförpackningen gått från att innehålla ett halvt kilo till att innehålla 450 gram, och i några fall bara 425 gram. Samtidigt har inte priserna sjunkit, vilket innebär att priset per gram har stigit.

Andra varor som uppmärksammats för att ha krympt är glassar, chipspåsar och juiceflaskor, skriver SCB som samtidigt påpekar att krympflation handlar inte bara om mindre förpackningar utan också om minskad effektivitet, till exempel när det gäller bränsleförbrukning.

– Ett annat exempel är reduktionsplikten för drivmedel, säger John Eliasson. Reduktionsplikten innebär att det blandas in större och större mängder biobränsle i drivmedel för att minska utsläppen. Samtidigt har dessa bränsleblandningar något lägre effektivitet, vilket i praktiken gör att priset per mil ökar.

Om man tittar närmare på statistiken kan också de som irriterat sig på de krympande kaffeförpackningarna få vatten på sin kvarn, intygar SCB.
– Kaffe har varit bland de livsmedel som påverkats mest av krympflation under en längre tid. Under 2017 såg vi att förpackningsändringarna höjde kaffepriserna med i snitt fyra procent, säger John Eliasson.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil