”Lågkonjunkturen blir allt djupare”

Foto Pressbild
Detaljhandeln är värst drabbad och lågkonjunkturen ser ut att fördjupas. Framförallt har stigande räntor urholkat hushållens köpkraft.

Det är KI, Konjunkturinstitutet, som kommer med analysen i en färsk prognos som säger att lågkonjunkturen fördjupas nästa år. KI tror att det blir först 2026 som svensk ekonomi är i balans igen.

I år väntas Sveriges BNP minska med 0,6 procent för att sedan öka med 1 procentenhet 2024.

”Svensk ekonomi har gått in i en lågkonjunktur. Hög inflation och stigande räntor har urholkat hushållens köpkraft samtidigt som svag omvärldsefterfrågan slår mot exportnäringen, skriver KI i rapporten ”Konjunkturläget”.

”Även om inflationen tydligt är på väg ner är inflationen exklusive energi fortsatt hög. Riksbanken höjer därför styrräntan en gång till i november. Räntan ligger därefter still till det tredje kvartalet nästa år då Riksbanken börjar sänka räntan”, prognosticerar KI.

Tuffast är det för detaljhandeln, konstaterar man.

”Detaljhandeln är den sektor i näringslivet där stämningsläget är som svagast. Missnöjet är utbrett då samtliga branscher i sektorn har konfidensindikatorer som visar på ett betydligt svagare stämningsläge än normalt”, står det i rapporten.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil