Nytt skånskt fall av fågelinfluensa

Nytt skånskt fall av fågelinfluensa
Foto: Ulf Nyhlén
Fågelinfluensan H5N8 har konstaterats på en skånsk kläckäggsanläggning. Djuren avlivas, byggnaderna saneras och inga produkter får lämna området.

Fågelinfluensan H5N8 har konstaterats på en skånsk kläckäggsanläggning. Djuren avlivas, byggnaderna saneras och inga produkter får lämna området.

Det är alltså på en skånsk kläckäggsanläggning som ett nytt fall av fågelinfluensan H5N8 har konstaterats, vilket lett till att de smittade djuren avlivas, byggnadernas saneras samt att Jordbruksverket beslutat om en så kallad spärrförklaring, vilken innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna området utan verkets tillstånd.

H5N8 är mycket smittsam mellan fåglar och smittan har i det aktuella fallet konstaterats i två av företagets tolv stallar.
Nu ska samtliga 18 000 djur i de två byggnaderna avlivas och byggnaderna sedan saneras innan de får användas igen.

Jordbruksverket har dessutom upprättat restriktionsområde för fjäderfäanläggning inom en radie av tio kilometer från den smittade anläggningen.
– Myndigheter, fjäderfänäringen och det drabbade företaget arbetar med full kraft för att få kontroll över utbrottet, och minska risken för spridning av smittan inom anläggningen, och till andra besättningar. Utbrottet är naturligtvis bekymmersamt eftersom det rör en stor anläggning, och det finns många andra fjäderfäbesättningar i närområdet, säger Katharina Gielen, biträdande avdelningschef på Jordbruksverkets djuravdelning, i ett pressmeddelande.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Dansukker utökar sitt svenska sortiment

Dansukker utökar sitt ”Från Sverige”-märkta sortiment när Brun farin strö från oktober får det blågula märket på sin förpackning i dagligvaruhandeln.

Snabbleverantör snabbt i konkurs

Stockholms-baserade budföretaget Vembla har behövt ökat kapitaltillskott men slänger nu in handduken och har försatts i konkurs vid tingsrätten.

Färdigcyklat inne i en Ica-butik till

Ica Supermarket i Åkers Styckebruk, Strängnäs, har förbjudit elsparkcyklar inne i sin butik. Tidigare gjorde en Ica-butik i Östersund samma sak.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil