Nytt skånskt fall av fågelinfluensa

Nytt skånskt fall av fågelinfluensa
Foto: Ulf Nyhlén

Fågelinfluensan H5N8 har konstaterats på en skånsk kläckäggsanläggning. Djuren avlivas, byggnaderna saneras och inga produkter får lämna området.

Det är alltså på en skånsk kläckäggsanläggning som ett nytt fall av fågelinfluensan H5N8 har konstaterats, vilket lett till att de smittade djuren avlivas, byggnadernas saneras samt att Jordbruksverket beslutat om en så kallad spärrförklaring, vilken innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna området utan verkets tillstånd.

H5N8 är mycket smittsam mellan fåglar och smittan har i det aktuella fallet konstaterats i två av företagets tolv stallar.
Nu ska samtliga 18 000 djur i de två byggnaderna avlivas och byggnaderna sedan saneras innan de får användas igen.

Jordbruksverket har dessutom upprättat restriktionsområde för fjäderfäanläggning inom en radie av tio kilometer från den smittade anläggningen.
– Myndigheter, fjäderfänäringen och det drabbade företaget arbetar med full kraft för att få kontroll över utbrottet, och minska risken för spridning av smittan inom anläggningen, och till andra besättningar. Utbrottet är naturligtvis bekymmersamt eftersom det rör en stor anläggning, och det finns många andra fjäderfäbesättningar i närområdet, säger Katharina Gielen, biträdande avdelningschef på Jordbruksverkets djuravdelning, i ett pressmeddelande.

Dela på:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

powered by Typeform
Osäker kunskap om val av hälsosam mat

Osäker kunskap om val av hälsosam mat

En undersökning Brödinstitutet låtit göra visar att många är osäkra och har dålig kunskap om vilken mat som egentligen är hälsosam och klimatsmart.

4,5 miljoner kr till Bris från Circle K

4,5 miljoner kr till Bris från Circle K

Tre kampanjer under 2020 och ett gott resultat. Circle K kan nu tillsammans med sina kunder lämna över drygt 4,5 miljoner insamlade kronor till Bris.

Coop tecknar avtal med pantappen Bower

Coop tecknar avtal med pantappen Bower

Återvinningsappen Bower har blivit en succé och uppmärksammats både i Sverige och internationellt. Nu tecknar Coop ett nationellt avtal med Bower.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.