Drönare levererar upp till tio kilo fem mil

Drönare levererar upp till tio kilo fem mil
Tio kilo ska den här drönaren kunna lasta och transportera upp till fem mil. Foto: Luftfartsverket
Nästa höst kommer leveranser med drönare som tar upp till tio kilo och flyger fem mil att börja testas mellan Linköping och Norrköping i en ny studie.

Nästa höst kommer leveranser med drönare som tar upp till tio kilo och flyger fem mil att börja testas mellan Linköping och Norrköping i en ny studie.

Hösten 2022 ska Luftfartsverket, Linköpings universitet och Independent business group genomföra en testflygning med drönare mellan Linköping och Norrköping.
Testflygningen är en del i en stor europeisk satsning för att visa samhällsnyttan med drönare.

– Vi är mycket stolta att kunna stå som värdar när blickarna riktas mot Sverige och våra städer. Duktiga företag och framåtanda gör att vi blir en region att räkna med, säger Reidar Svedahl, kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Norrköping.

– Tillsammans bildar vi ett starkt kluster av kunnande, teknik och forskning. Linköpings Universitet förenar oss redan och nu har vi ytterligare ett band i den relationen. Vi blickar fram emot slutet av sommaren 2022 när vår region tar ett kliv till, tillägger hans motsvarighet i Linköping, Muharrem Demirok.

De inblandade parterna ska genomföra en flygning med en större drönare som ska klara tio kilo last som ska transporteras minst 50 km.
Östergötland och Norrköping-Linköping är en av sex platser i Europa som genomför denna demonstration av drönartjänster i stadsmiljö. Övriga städer är Paris, Bryssel och andra platser i Tyskland, Italien och Spanien.

Mellan de östgötska städerna görs flygningen från stadsmiljö till stadsmiljö, med de utmaningar som följer där. Flygningen är planerad till kvartal 3, år 2022.
– Förenklat så bygger vi en korridor i luftrummet mellan Linköping och Norrköping. Det är redan idag en intensiv trafik mellan städerna av människor, gods och data. En del av dessa transporter kan förmodligen genomföras effektivare och fossilfritt med hjälp av drönare, säger Luftfartsverkets Billy Josefsson.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil