Läkemedelsverkets fel om e-handelsleveranser

Foto MostPhotos
Läkemedelsverket hade fel om e-leveranser. Nu reagerar chefen för ett snusbolag – och Läkemedelsverket tvingas erkänna sitt fel.

Det ska inte vara tillåtet att hänga e-handelspaket med apoteksvaror på dörren – eller lägga de i en postlåda. Och vid leverans av receptbelagda läkemedel måste beställaren visa leg för budet, innan varan kan byta händer, relaterar ehandel.se.

Detta är vad Läkemedelsverket föreslår och som nätapoteken, naturligtvis, är emot. Förslaget är för dåligt utrett och saknar faktaunderlag, anser de.

Läkemedelsverket slog tillbaka i veckan och skrev att man behövde reda ut en del missuppfattningar.
Tyvärr ställde man till med en ny istället.

I sitt pressmeddelande skrev verket att man måste visa leg vid leverans av en tobaksprodukt, det vill säga när den når mottagarens dörr eller postlåda, och verket fick det att framstå som ett lagstadgat krav.

Detta reagerade Markus Lindblad, chef för Haypp-koncernen som bland annat försörjer sig på att sälja snus på nätet via bland annat Snusbolaget.se, på och påtalade. 

Läkemedelsverkets påstående stämmer inte, enligt de tolkningar som kommunerna, som har ansvar för tillsynen, har gjort. 
Det sker istället en legitimering vid köpet på nätet men inte vid dörren eller brevlådan, som verket påstod. Det fick verket att snabbt korrigera uppgiften.

– Det är utmärkt att Läkemedelsverket nu har korrigerat den felaktiga uppgiften i pressmeddelandet om att det skulle krävas id-kontroll vid leverans av tobaksvaror. Något sådant krav finns inte i lagstiftningen. Det förekommer dock olika tolkningar av lagen hos myndigheter och tillståndsgivande kommuner, så vi har självklart förståelse för att Läkemedelsverket har fått den missuppfattningen. Det viktiga är att myndigheten gör en korrigering så att information som lämnas inte ger en missvisande bild om rättsläget, precis som Läkemedelsverket nu har gjort, skriver Markus Lindblad i en mejlkommentar till Ehandel.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil