Läkemedelsverkets fel om e-handelsleveranser

Foto MostPhotos
Läkemedelsverket hade fel om e-leveranser. Nu reagerar chefen för ett snusbolag – och Läkemedelsverket tvingas erkänna sitt fel.

Det ska inte vara tillåtet att hänga e-handelspaket med apoteksvaror på dörren – eller lägga de i en postlåda. Och vid leverans av receptbelagda läkemedel måste beställaren visa leg för budet, innan varan kan byta händer, relaterar ehandel.se.

Detta är vad Läkemedelsverket föreslår och som nätapoteken, naturligtvis, är emot. Förslaget är för dåligt utrett och saknar faktaunderlag, anser de.

Läkemedelsverket slog tillbaka i veckan och skrev att man behövde reda ut en del missuppfattningar.
Tyvärr ställde man till med en ny istället.

I sitt pressmeddelande skrev verket att man måste visa leg vid leverans av en tobaksprodukt, det vill säga när den når mottagarens dörr eller postlåda, och verket fick det att framstå som ett lagstadgat krav.

Detta reagerade Markus Lindblad, chef för Haypp-koncernen som bland annat försörjer sig på att sälja snus på nätet via bland annat Snusbolaget.se, på och påtalade. 

Läkemedelsverkets påstående stämmer inte, enligt de tolkningar som kommunerna, som har ansvar för tillsynen, har gjort. 
Det sker istället en legitimering vid köpet på nätet men inte vid dörren eller brevlådan, som verket påstod. Det fick verket att snabbt korrigera uppgiften.

– Det är utmärkt att Läkemedelsverket nu har korrigerat den felaktiga uppgiften i pressmeddelandet om att det skulle krävas id-kontroll vid leverans av tobaksvaror. Något sådant krav finns inte i lagstiftningen. Det förekommer dock olika tolkningar av lagen hos myndigheter och tillståndsgivande kommuner, så vi har självklart förståelse för att Läkemedelsverket har fått den missuppfattningen. Det viktiga är att myndigheten gör en korrigering så att information som lämnas inte ger en missvisande bild om rättsläget, precis som Läkemedelsverket nu har gjort, skriver Markus Lindblad i en mejlkommentar till Ehandel.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Kunderna rasar mot Kellogg’s

Kellogg’s, känd för sina populära frukostflingor som Froot Loops och Frosties, har hamnat i en storm av kritik efter ett kontroversiellt uttalande från deras VD, Gary Pilnick. Uttalandet, som gjordes under en intervju med amerikanska CNBC, har fått kunder att reagera starkt.

Ingen ljusning i sikte enligt UC

Konkurser fortsätter att öka, och enligt experter syns ingen ljusning i sikte. Affärs- och kreditinformationsföretaget UC rapporterar att situationen är den värsta på över ett decennium för vissa branscher.

Levererar mat med drönare

En Ica Nära-butik har inlett ett pilotprojekt där man testar hemleverans med drönare till kunderna, som enligt en enkätundersökning är efterfrågat. Kundens erfarenhet beskrivs som ”oväntat smidig”.

440 miljoner kronor till Arlabönder

Arlabönder runt om i Sverige kommer att dela på en utdelning på cirka 440 miljoner kronor som en del av den efterlikvid som beslutades av Arlas högsta beslutande organ. Det totala beloppet för hela Arlas nordiska mjölkbönder är cirka 270 miljoner euro.

Ökar ersättningen till norrländska mjölkbönder

Från och med den 1 mars 2024 höjer Norrmejerier ersättningen för mjölkråvara med 30 öre. Beslutet välkomnas av både mjölkbönder och företagsledningen som ser det som ett nödvändigt steg med tanke på de utmaningar som mjölkbönderna i Norrland står inför.

Premiär för två nya Snabbgross Club

Den 29 februari slår Axfoods restauranggrossist Snabbgross upp portarna för två nya butiker i det medlemsbaserade konceptet Snabbgross Club, denna gång i Luleå och Västerås. Detta innebär att nu totalt nio butiker i Sverige erbjuder unika restaurangvaror och stora förpackningar till låga priser för både företags- och privatkunder.

Svenskt nej till CSDDD: En besvikelse

Idag stod det klart att EU-medlemsstaterna inte kunde enas om EU-direktivet om företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö, CSDDD. Vid mötet i COREPER blev det tydligt att det inte fanns någon majoritet bakom förslaget, och enligt uppgifter var Sverige det enda landet som planerade att rösta nej.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil