Äggproducenter kräver mer lokal produktion

Äggproducenter kräver mer lokal produktion
Foto: Mostphotos
Tre äggproducenter i Västergötland kräver nu mer lokal svensk äggproduktion för att minska effekterna av fågelinfluensan och undvika brist på ägg.

Tre äggproducenter i Västergötland kräver nu mer lokal svensk äggproduktion för att minska effekterna av fågelinfluensan och undvika brist på ägg.

För att säkerställa tillgången till svenska salmonellafria ägg måste den svenska äggproduktionen blir mer lokal och spridas över hela landet. Detta för att minska risken för att ett utbrott av fågelinfluensa slår ut stora delar av den svenska äggproduktionen.
Det menar tre lokala äggproducenter i Västergötland i en debattartikel i och föreslår att det ska finnas begränsningar i hur många höns för äggproduktion som ska få finnas inom ett geografiskt område.

De tre skribenterna – Lars Haraldsson, Michael Liedberg och Erik Martinsson – skriver mot bakgrund av att Sveriges i särklass största äggproducent, som bedriver sin verksamhet utanför Mönsterås i Småland, fick avliva alla sina två miljoner höns på grund av fågelinfluensa i mitten av januari.
Fram tills nu har staten betalat ut över 100 miljoner kronor till denna äggproducent för att täcka kostnader för att avliva alla hönsen och sanera stallarna, anför de tre.

– Denna äggproducent stod tidigare för vart fjärde svenskt ägg från frigående höns. En produktion som nu kan komma att ersättas med importerade ägg. 
De är oroliga över att det kan bli ont om ägg redan till påsk och menar att det kommer att kunna vara så under de kommande åren.

– Det gör dagens svenska äggproduktion både sårbar och dyrbar för skattebetalarna, skriver de tre i artikeln.
De föreslår att en äggproducent inte får vara ”större än ett modernt svenskt familjejordbruk” för att minska sårbarheten.

De tre äggproducenterna ser med oro på hur livsmedelsindustrier och bagerier nu i brist på svenska ägg använder importerade ägg som inte har samma garantier för att vara fria från salmonella.
– Om inte livsmedelskedjor som Coop, Ica och Axfood ställer hårda krav på sina leverantörer är nästa steg att butikshyllorna fylls med importerade ägg, hävdar Lars Haraldsson, Michael Liedberg och Erik Martinsson.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Dansukker utökar sitt svenska sortiment

Dansukker utökar sitt ”Från Sverige”-märkta sortiment när Brun farin strö från oktober får det blågula märket på sin förpackning i dagligvaruhandeln.

Snabbleverantör snabbt i konkurs

Stockholms-baserade budföretaget Vembla har behövt ökat kapitaltillskott men slänger nu in handduken och har försatts i konkurs vid tingsrätten.

Färdigcyklat inne i en Ica-butik till

Ica Supermarket i Åkers Styckebruk, Strängnäs, har förbjudit elsparkcyklar inne i sin butik. Tidigare gjorde en Ica-butik i Östersund samma sak.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil