Leder vägen för jämställdhet i näringslivet

Arkivbild MostPhotos
En färsk undersökning utförd av Svensk Kooperation visar på en betydande skillnad i jämställdhetsarbetet mellan kooperativt ägda företag och börsbolag. Med Internationella kvinnodagen i sikte ger resultaten en inblick i hur olika typer av företag hanterar könsrepresentationen i sina ledande positioner.

Enligt undersökningen har kooperativt ägda företag markant fler kvinnor i ledande befattningar jämfört med sina börsnoterade motsvarigheter. En imponerande 29 procent av kooperativen har kvinnor som vd, en siffra som mer än dubblerar de 12,5 procent som återfinns hos börsbolagen.

Anna Karin Hatt, ordförande för Svensk Kooperation, uttryckte sin stolthet över resultaten och lyfte fram kooperativa företags framstående roll när det gäller jämställd styrning och ledning. ”Det visar på en av många styrkor hos de kooperativa företagen som på många sätt är en väldigt viktig och framgångsrik del av det svenska näringslivet”, förklarade hon.

Undersökningen visade även att kooperativa företag inte bara överträffar börsbolagen när det gäller kvinnligt ledarskap som vd, utan också när det kommer till ordförandeskapet. Hela 21 procent av kooperativen har en kvinna som ordförande, jämfört med 9 procent hos börsbolagen.

Trots dessa framsteg är det tydligt att det fortfarande finns utrymme för förbättring. Anders Dahlquist-Sjöberg, vice ordförande i Svensk Kooperation, underströk vikten av att fortsätta arbeta för ökad jämställdhet i näringslivet. ”Precis som hela näringslivet behöver kooperativa företag fortsätta att arbeta hårt för ökad jämställdhet”, påpekade han.

Resultaten av Svensk Kooperations undersökning ger inte bara en inblick i jämställdhetslandskapet inom näringslivet, utan pekar också på kooperativa företags framstående roll som föregångare i arbetet för jämställdhet. Med deras tydliga engagemang och framsteg visar de vägen för en mer jämställd framtid i affärsvärlden.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil