Ica i projekt om alger

På väg mot komagen. Alger i fodertillskott ska bidra till minskade utsläpp av metan i ett nytt projekt. | Foto: Pressbild
Kan alger i foder minska kors klimatpåverkan? Det är en av de frågor som Ica ska vara med och reda ut i ett projekt som pågår fram till årsskiftet.

Kan ett algbaserat fodertillskott minska utsläppen av metan från kor?
Den frågan står i centrum för ett nytt projekt som pågår året ut och där man samlar hela värdekedjan för att studera hur man kan bidra till klimateffektiva lösningar.

Utsläppen av växthusgaser måste minska inom alla sektorer, är alla överens om.
När det gäller metanutsläpp från kors matsmältning har de en icke oväsentlig betydelse och det finns studier som visar hur ett algbaserat tillskott i fordret kan minska kornas metanutsläpp med mer än 60 procent.

Volta Greentech är ett svenskt startup som utvecklar ett naturligt fodertillskott av dessa alger. Nu inleder företaget och Ica, tillsammans med KLS Ugglarps och Skånemejerier, ett pilotprojekt med syftet att undersöka i vilken omfattning ett algbaserat fodertillskott kan minska utsläppen av metan.

– Att vi tillsammans nu startar projekt är både glädjande och en förutsättning för att ta detta vidare mot storskalig produktion. Vårt algbaserade fodertillskott har stor potential att kraftigt minska växthusgaserna men då måste det finnas en affärsnytta för alla inblandade, säger Fredrik Åkerman, vd för Volta Greentech.

– Ica vill öka produktionen av svensk hållbar mat för att möta kundernas efterfrågan. Vi vill vara med och stödja utvecklingen och se vilka möjligheter som finns för att i framtiden producera produkter med lägre klimatpåverkan. Vi är glada över möjligheten att delta i detta projekt, säger Icas hållbarhetsdirektör Kerstin Lindvall.

KLS Ugglarps och Skånemejerier ska under projektet testa affärsmodellen och logistiken på gårdarna såväl som spårbarheten av mjölk- och köttprodukter med lägre klimatpåverkan genom produktionskedjan.
– Vi är övertygade om att samarbeten är det bästa sättet att driva utvecklingen framåt. För oss är det viktigt att det här fodertillskottet är enkelt att hantera på gårdarna och i foderproduktionen, att det fungerar bra för kornas välbefinnande, och att mjölken ska behålla samma höga kvalitet, säger Skånemejeriers vd José Antonio Lalanda.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Hammars julmust vann litet jultest

När Aftonbladet lät elva personer göra ett blindtest av julmust fick Hammars bryggeris julmust med kardemummasmak störst bifall.

Så vill svenskar fira hållbar jul

Hållbarhet och jul är inga begrepp som direkt kopplar armkrok bland svenskarna. Nu pekar ändå undersökningar på att fler börjar tänka hållbart.

Digitalisering stör inte julen

En ny undersökning visar att de flesta inte tycker att digitaliseringen stör julfirandet – men att många stör sig på ”julskryt” i sociala medier.

Rättelse: Skapar en ny enhet

Tolv av Lekias 170 handlarägda butiker i Sverige och Norge genomför en koncernbildning inom Lekia. Den nya koncernens namn är Lekledaren.

Jättesatsning av Löfbergs i Karlstad

Familjen Löfberg, som äger kafferosteriet med samma namn, gör nu en jättesatsning i Karlstad med, bland annat, ett nytt stort kafferosteri.

Ny formel ska hjälpa med klappar

En ny formel ska hjälpa oss att köpa rätt julklappar, något som enligt en undersökning oroar väldigt många svenskar.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil