Att odla i kontainer – fjällodlat eller ej?

Att odla i kontainer – fjällodlat eller ej?
Foto: Diös Fastigheter
Att odla i en kontainer – är det fjällodlat? Ja, säger Ica Supermarket Åre. Nej, säger kommunen och förbjuder butiken att påstå att det är fjällodlat.

Att odla i en kontainer – är det fjällodlat? Ja, säger Ica Supermarket Åre. Nej, säger kommunen och förbjuder butiken att påstå att det är fjällodlat.

Under snart ett år har Ica Supermarket i Åre odlat sallad och kryddor i en kontainer nära stationshuset i byn.
De produkter som växt i kontainern har man sedan sålt under namnet ”Fjällodlat”.

Tills nu. Kommunen reagerar och kräver att namnet ska tas bort av det konkreta skälet att det faktiskt rör sig om produkter som inte är odlade på fjället.
Eftersom det som odlas, odlas i en kontainer och därmed kunde ha odlats under samma förutsättningar var som helst på jordklotet är det fel att påstå att det rör sig om fjällodlat, konstaterar kommunen.

Lars Ocklind, vd för Ica Supermarket Åre, tycker att kommunen har fel.
– Jag kan tycka att det faktum att vi odlar i Årefjällen borde vara tillräckligt skäl för att få kalla något för fjällodlat, säger Lars Ocklind till Jämtlands tidning.

Ica i Åre initierade i september 2020 projektet Åre byodling. Genom kontainertekniken kan man odla året runt och erbjuda lokalproducerat och färskt undr hela årt.

Det tycker alla är bra – det är att kalla det hela för ”Fjällodlat” som är stridsfrågan. Kommunen kräver att namnet tas bort.
– I sak förstår jag om de kanske har rätt, men jag undrar verkligen om vi faktiskt vilseleder någon med den marknadsföringen. Det finns så många andra produkter vars namn man i så fall borde diskutera, exempelvis fjällfil och basturökt skinka, säger Lars Ocklind.

Eftersom Ica nu bestämt sig för att inte ta bort namnet har kommunen beslutet om ett förbud.
Ica-butiken har nu tid på sig till början av juli att ta bort namnet eller överklaga förbudet.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil