Majoritet saknar plan för lokalproducerat

Majoritet saknar plan för lokalproducerat
Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier.‎ ‎Foto: Johan Gunséus
De flesta kommuner har en strategi som talar om mer lokalproducerad mat – men mindre än 16 procent av kommunerna har konkreta mål för hur man ska nå dit.

De flesta kommuner har en strategi som talar om mer lokalproducerad mat – men mindre än 16 procent av kommunerna har konkreta mål för hur man ska nå dit.

Norrmejerier har låtit göra en undersökning bland Sveriges kommuner om lokalproducerad mat. Utgångspunkten är att majoriteten av kommunerna slagit fast en strategi för att öka andelen lokalproducerad mat i den offentliga verksamheten.

Men hur det ska gå till har man däremot inte lagt lika mycket energi på. Endast 16 procent av kommunerna i undersökningen har nämligen satt upp konkreta mål för hur stor del av de livsmedel som upphandlas i gemensamma sektorn som ska vara lokalproducerade.

– Vad vi äter avgör hur både vi, djuren och planeten mår. Genom att ställa högre krav på att upphandlade livsmedel ska vara lokalproducerade kan den offentliga sektorn bidra stort till en stabil svensk matproduktion, fler arbetstillfällen och välmående natur, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier.‎ ‎

Läs mer om strategin kring lokalproducerat och hur det påverkar handeln i Butikstrender 2/2021

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Hammars julmust vann litet jultest

När Aftonbladet lät elva personer göra ett blindtest av julmust fick Hammars bryggeris julmust med kardemummasmak störst bifall.

Så vill svenskar fira hållbar jul

Hållbarhet och jul är inga begrepp som direkt kopplar armkrok bland svenskarna. Nu pekar ändå undersökningar på att fler börjar tänka hållbart.

Digitalisering stör inte julen

En ny undersökning visar att de flesta inte tycker att digitaliseringen stör julfirandet – men att många stör sig på ”julskryt” i sociala medier.

Rättelse: Skapar en ny enhet

Tolv av Lekias 170 handlarägda butiker i Sverige och Norge genomför en koncernbildning inom Lekia. Den nya koncernens namn är Lekledaren.

Jättesatsning av Löfbergs i Karlstad

Familjen Löfberg, som äger kafferosteriet med samma namn, gör nu en jättesatsning i Karlstad med, bland annat, ett nytt stort kafferosteri.

Ny formel ska hjälpa med klappar

En ny formel ska hjälpa oss att köpa rätt julklappar, något som enligt en undersökning oroar väldigt många svenskar.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil