De flesta kommuner har en strategi som talar om mer lokalproducerad mat – men mindre än 16 procent av kommunerna har konkreta mål för hur man ska nå dit.
Norrmejerier har låtit göra en undersökning bland Sveriges kommuner om lokalproducerad mat. Utgångspunkten är att majoriteten av kommunerna slagit fast en strategi för att öka andelen lokalproducerad mat i den offentliga verksamheten.
Men hur det ska gå till har man däremot inte lagt lika mycket energi på. Endast 16 procent av kommunerna i undersökningen har nämligen satt upp konkreta mål för hur stor del av de livsmedel som upphandlas i gemensamma sektorn som ska vara lokalproducerade.
– Vad vi äter avgör hur både vi, djuren och planeten mår. Genom att ställa högre krav på att upphandlade livsmedel ska vara lokalproducerade kan den offentliga sektorn bidra stort till en stabil svensk matproduktion, fler arbetstillfällen och välmående natur, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier.
Läs mer om strategin kring lokalproducerat och hur det påverkar handeln i Butikstrender 2/2021