Oklart avtalsläge för mjölkbönder

Oklart avtalsläge för mjölkbönder
Foto: Mostphotos
Franskägda Skånemejerier har ett avtal med levererande bönder om ett extra tillägg till marknadspriset på mjölk men avtalet går ut om ett år.

Franskägda Skånemejerier har ett avtal med levererande bönder om ett extra tillägg till marknadspriset på mjölk men avtalet går ut om ett år.

När Skånemejerier blev franskt 2012 då Lactalis köpte företaget förband man sig att betala ett tillägg på marknadspriset på den mjölk bönderna levererade.
Det bondekooperativ som levererar – idag kvar som Skånemejerier ekonomisk förening – har sedan dess ett tillägg till marknadspriset på cirka 18 öre per liter.

Avtalet som skrev vid företagsköpet är tioårigt och går därmed ut under 2022.
Vad som kommer att hända då med avtal och tillägg är oklart.
– Vi har börjat diskutera kring ett nytt avtal men det är på ett tidigt stadium och så mycket mer kan jag inte säga, säger Anders Rolfsson, ordförande i Skånemejerier ekonomisk förening, till sydsvenskan.se.
Skånemejeriers vd José Antonio Lalanda vill inte heller han lämna något konkret besked.

314 sydsvenska gårdar ingår i kooperativet och för dem har tillägget och avtalet varit betydelsefullt.
I genomsnitt har det, enligt Sydsvenskans uträkning, inneburit en ”extra” årsinkomst på 225 000 kr.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

47 procent fler konkurser i år

Enligt ny statistik från UC har antalet konkurser under januari 2023 varit det högsta på tio år. Samtidigt minskar antalet nya företag kraftigt.

Marknadsför tobaksfri mot gällande lag

Marknadsföring av tobaksfria nikotinprodukter strider på flera punkter mot gällande lag, skriver Dagens juridik som hänvisar till Konsumentverket.

Nu byter Dagab till returpallar

Med start i februari börjar Dagab byta ut alla träpallar mot returpallar från SRS. Det handlar på årsbasis om cirka 1,4 miljoner pallar.

Rusta storsatsar på sin e-handel

Rusta fokuserar om en aning när man nu väljer att satsa mer på sin e-handel. Rusta.com har uppdaterats och fått ny förbättrade funktioner.

Willys öppnar i ny lokal efter brand

Willys öppnar butik i Västerås i nybyggda lokaler efter branden i Erikslund i fjol. Den nya butiken öppnar där den gamla butiken låg.

Arla sänker priset till bönderna igen

För andra gången i år sänker nu Arla det pris man betalar till sina bönder för mjölken. Sänkningen gäller både konventionell och ekologisk mjölk.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil