Oklart avtalsläge för mjölkbönder

Oklart avtalsläge för mjölkbönder
Foto: Mostphotos
Franskägda Skånemejerier har ett avtal med levererande bönder om ett extra tillägg till marknadspriset på mjölk men avtalet går ut om ett år.

Franskägda Skånemejerier har ett avtal med levererande bönder om ett extra tillägg till marknadspriset på mjölk men avtalet går ut om ett år.

När Skånemejerier blev franskt 2012 då Lactalis köpte företaget förband man sig att betala ett tillägg på marknadspriset på den mjölk bönderna levererade.
Det bondekooperativ som levererar – idag kvar som Skånemejerier ekonomisk förening – har sedan dess ett tillägg till marknadspriset på cirka 18 öre per liter.

Avtalet som skrev vid företagsköpet är tioårigt och går därmed ut under 2022.
Vad som kommer att hända då med avtal och tillägg är oklart.
– Vi har börjat diskutera kring ett nytt avtal men det är på ett tidigt stadium och så mycket mer kan jag inte säga, säger Anders Rolfsson, ordförande i Skånemejerier ekonomisk förening, till sydsvenskan.se.
Skånemejeriers vd José Antonio Lalanda vill inte heller han lämna något konkret besked.

314 sydsvenska gårdar ingår i kooperativet och för dem har tillägget och avtalet varit betydelsefullt.
I genomsnitt har det, enligt Sydsvenskans uträkning, inneburit en ”extra” årsinkomst på 225 000 kr.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil