Bönder oroliga för en repris av 2018-torkan

Bönder oroliga för en repris av 2018-torkan
Palle Borgström, ordförande för LRF. Foto: LRF

Höga temperaturer och nu larm om vattenbrist på olika platser i landet gör att det finns en oro för likartade följder som de av torksommaren 2018.

Det är bara tre år sedan torksommaren 2018 så den finns naturligtvis nära i tankarna när vi nu har höga sommartemperaturer och dessutom larmas om vattenbrist runtom i landet.
Den torra sommaren kommer dessutom med konsekvenser av en regnig majmånad.

– Jorden igenslammades och de redan sådda grödorna fick en dålig start. De är dåligt rustade för torkan nu, säger Palle Borgström, ordförande för LRF, på svd.se.
– De signaler jag får från spannmålsproducenter är att det inte är så bra skörd när man väl börjar tröska. Vi kommer att få en spannmålsskörd under genomsnittet, kanske till och med väsentligt under genomsnittet, tillägger han.

Problemet är, egentligen, att vädret alltid har en tendens att ställa till det för lantbrukare, säger LRF-ordföranden hos svd.se.
– Problemet är att normalår är väldigt sällsynta.

I ett 30-tal svenska kommuner råder redan bevattningsförbud och SMHI säger att det finns risk för mer utbredd torka under augusti månad.
Torksommaren 2018 drabbades svenskt jordbruk av extrakostnader på uppemot tio miljarder och spannmålsskörden blev 45 procent lägre än året innan.

Dela denna nyhet

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

NYHETER VARJE VARDAG?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Klassikern pappersbaserat förpackad

Klassikern pappersbaserat förpackad

En svensk klassiker i form av Scan falukorv på 800 g-ring, blir nu pappersbaserat förpackat i en innovation från Mondi, istället för i dagens plast.

Siaglass och Skistar i nytt glassamarbete

Siaglass och Skistar i nytt glassamarbete

Siaglass och Skistar bygger ett nytt samarbete. Det tar sin utgångspunkt i snögubben Valle som finns på Skistars destinationer och som nu blir glass.

Så ofta kollar vi svenskar mobilen

Så ofta kollar vi svenskar mobilen

En tredjedel svarar ”mer än 50 gånger per dag”, var femte 18-29-åring ”mer än 100 gånger per dag”. Det gäller hur ofta vi svenskar kollar mobilen.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.