Bönder oroliga för en repris av 2018-torkan

Bönder oroliga för en repris av 2018-torkan
Palle Borgström, ordförande för LRF. Foto: LRF
Höga temperaturer och nu larm om vattenbrist på olika platser i landet gör att det finns en oro för likartade följder som de av torksommaren 2018.

Höga temperaturer och nu larm om vattenbrist på olika platser i landet gör att det finns en oro för likartade följder som de av torksommaren 2018.

Det är bara tre år sedan torksommaren 2018 så den finns naturligtvis nära i tankarna när vi nu har höga sommartemperaturer och dessutom larmas om vattenbrist runtom i landet.
Den torra sommaren kommer dessutom med konsekvenser av en regnig majmånad.

– Jorden igenslammades och de redan sådda grödorna fick en dålig start. De är dåligt rustade för torkan nu, säger Palle Borgström, ordförande för LRF, på svd.se.
– De signaler jag får från spannmålsproducenter är att det inte är så bra skörd när man väl börjar tröska. Vi kommer att få en spannmålsskörd under genomsnittet, kanske till och med väsentligt under genomsnittet, tillägger han.

Problemet är, egentligen, att vädret alltid har en tendens att ställa till det för lantbrukare, säger LRF-ordföranden hos svd.se.
– Problemet är att normalår är väldigt sällsynta.

I ett 30-tal svenska kommuner råder redan bevattningsförbud och SMHI säger att det finns risk för mer utbredd torka under augusti månad.
Torksommaren 2018 drabbades svenskt jordbruk av extrakostnader på uppemot tio miljarder och spannmålsskörden blev 45 procent lägre än året innan.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Så vill svenskar fira hållbar jul

Hållbarhet och jul är inga begrepp som direkt kopplar armkrok bland svenskarna. Nu pekar ändå undersökningar på att fler börjar tänka hållbart.

Digitalisering stör inte julen

En ny undersökning visar att de flesta inte tycker att digitaliseringen stör julfirandet – men att många stör sig på ”julskryt” i sociala medier.

Rättelse: Skapar en ny enhet

Tolv av Lekias 170 handlarägda butiker i Sverige och Norge genomför en koncernbildning inom Lekia. Den nya koncernens namn är Lekledaren.

Jättesatsning av Löfbergs i Karlstad

Familjen Löfberg, som äger kafferosteriet med samma namn, gör nu en jättesatsning i Karlstad med, bland annat, ett nytt stort kafferosteri.

Ny formel ska hjälpa med klappar

En ny formel ska hjälpa oss att köpa rätt julklappar, något som enligt en undersökning oroar väldigt många svenskar.

Nya EU-regler för förpackningar

EU har antagit nya regler för förpackningar och avfall från förpackningar. Samtidigt skapar man ett förbud mot s k ”evighetskemikalier”.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil