Matpriserna stiger trots lägre inflation

Foto MostPhotos
Inflationen är fortsatt hög i vårt grannland Finland men priserna stiger inte längre i lika snabb takt. Men matpriserna fortsätter att stiga.

Inflationen i Finland har sjunkit under våren. Statistikcentralens färska siffror visar att prisökningarna i mars var 7,9 procent jämfört med motsvarande månad 2021.
Det är ändå en tydlig nedgång från februarisiffran 8,8 procent.

Huvudsakliga orsaken är energipriserna där bensin och diesel blivit billigare och där elpriset dämpat sig och stigit långsammare.
Att den finska inflationen ändå fortfarande är högre än på flera decennier beror framförallt på bolåneräntorna vilka tredubblats sedan mars 2022.

Även matpriserna har stigit kraftigt, dock något mindre än i Sverige.
I mars låg matprisernas ökning på 17,8 procent på årsnivå.

Fakta/Så här har priserna stigit i Finland
(Prisökningen från mars 2022 till mars 2023) 
Socker 38,3 procent
Mjöl 35,4 procent
Ägg 31,9 procent
Matolja 29,8 procent
Knäckebröd 26,4 procent
Lagrade ostar 26,25 procent
Fjäderfä 25,95 procent
Smör 25,7 procent
Fryst fisk 24,87 procent
Yoghurt 24,66 procent
(Källa: Statistikcentralen)

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

ICA satsar på svenska tomater

ICA Sverige tar ett stort kliv framåt i sin satsning på svenskodlade grönsaker genom ett samarbete med Svenska Odlarlaget för att öka tillgången av svenska tomater året om.

Effektiv rengöringsduk för grovköket

Tork presenterar sin senaste innovation för restaurangbranschen: Tork 2 i 1 Skrubb- och Rengöringsduk. Denna mångsidiga produkt erbjuder restaurangpersonal en effektiv lösning för att hantera envisa fläckar utan att kompromissa med ytor.

En smakfull hyllning till K-Pop

Årets första Coca-Cola Creations är här och tar dig med på en resa in i K-Popens magiska värld. Med den nya smaken Coca-Cola Creations K-Wave Zero Sugar får K-Pop-fans en smakupplevelse som hyllar deras hängivenhet till musikgenren.

Satsar på en ny snacksfabrik i Spanien

Paulig satsar på att stärka sin position inom Tex Mex- och snacksindustrin i Europa genom att investera 42 miljoner euro i en ny snacksfabrik i Spanien.

Lanserar hemmafix för svenska hem

Medan ekonomin kämpar visar en ny undersökning att endast var fjärde svensk ofta reparerar sina saker istället för att köpa nytt. För att hjälpa svenska konsumenter att laga och förlänga livet på sina ägodelar, har Amazon.se lanserat Hemmafix.

Öppnar igen efter omfattande modernisering

Efter en intensiv renoveringsprocess är det äntligen dags för Hemköp Birger Jarlsgatan att slå upp portarna till en ny och uppfräschad butik med flera spännande förändringar.

Kamp för ett starkare immunförsvar

En färsk undersökning, genomförd av Apotek Hjärtat, avslöjar att mer än fyra av fem svenskar aktivt arbetar för att stärka sitt immunförsvar.

E-handeln fokuserar på lönsamhet

E-barometerns årsrapport 2023 avslöjar en minskning av e-handelns omsättning till 133 miljarder kronor, en nedgång med två procent jämfört med föregående år.

Konkurrensgranskning av apoteksköp

Apotekstjänst avsåg att förvärva fullständig kontroll över konkurrenten Svensk dos, men Konkurrensverket lägger planerna på is för att utvärdera eventuella konsekvenser för konkurrensen.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil