Matsvinn och vattenförbrukning

Foto Pressbild
Enligt färska siffror från maträddar-appen Too Good To Go visar det sig att de livsmedel som svenskarna slänger mest av kräver hundratals liter vatten för att produceras. I en tid när vi står inför utmaningar som klimatförändringar och vattenbrist är det avgörande att sprida kunskap om detta dolda samband.

I dagens samhälle är medvetenheten om vikten av att minska matsvinnet och spara vatten alltmer framträdande. En gurka, en av de vanligaste grönsakerna i våra kylskåp, kräver till exempel hela 140 liter vatten för att produceras. Men det slutar inte där. En brödlimpa behöver 460 liter vatten, ett äpple 150 liter, och ett glas mjölk 255 liter. Dessa siffror, som presenteras av Livsmedelsverket, ger en tydlig bild av den enorma mängd vatten som förbrukas i matproduktionen.

I samband med World Water Day, en dag initierad av FN för att uppmärksamma vattenkrisen, är det viktigt att reflektera över den dolda vattenförbrukningen som sker när mat slängs i onödan. World Water Day, som instiftades år 1992, spelar en avgörande roll i arbetet för att uppnå Mål 6 i Agenda 2030, som syftar till att säkerställa rent vatten för alla. Trots detta lever fortfarande 2,2 miljarder människor utan tillgång till rent vatten runt om i världen.

För att spara vatten och minska vattenförbrukningen är det viktigt att minska matsvinnet. Genom att förhindra mat från att slängas kan vi undvika att stora mängder vatten förbrukas i onödan. Sofia Edholm, Sverigechef för Too Good To Go, poängterar vikten av att minska matsvinnet inte bara för att minska utsläppen av växthusgaser utan även för att spara på vattenresurserna. Genom att slänga mindre mat kan vi göra en stor skillnad för miljön och för vattenförsörjningen runt om i världen.

Genom att öka medvetenheten om den dolda vattenförbrukningen i vår matproduktion och konsumtion, och genom att ta aktiva steg för att minska matsvinnet, kan vi alla bidra till att säkerställa en hållbar användning av våra vattenresurser och en mer hållbar framtid för kommande generationer. Det är dags att ta ansvar och agera för att skydda vår planet och dess vattenresurser.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil