Kockens bästa knep för att smyga in grönsaker i barnens favoriträtter.
Fyra av tio föräldrar har under det senaste året kämpat med att få sina barn att äta mer frukt och grönt och var tredje har försökt minska sötsakerna. En ny undersökning från ICA visar att baljväxter, broccoli och blomkål toppar föräldrarnas önskelista över vad barnen helst borde äta mer av.
En möjlig lösning? Att gömma grönsakerna i barnens favoriträtter. ICAs vardagskock Malidza Larsson tipsar om hur man med enkla knep kan smyga in mer nyttigheter utan protester vid middagsbordet.
Grönsaker spelar en viktig roll i kosten genom att bidra med fibrer, vitaminer och mineraler. Men att få barn att tycka om dem är inte alltid lätt.
– Mitt bästa knep är att inte byta ut favoritrecepten helt, utan i stället smyga in lite extra nyttigheter, säger Malidza Larsson, ICAs vardagskock. Blomkål och vita bönor är perfekta eftersom de är neutrala i både färg och smak. Mixern är din bästa vän när du vill gömma dem ordentligt.
Malidza Larsson kallar sina knep för ”trojanska grönsaker” små justeringar i familjens klassiker som gör stor skillnad.
Här är några av favoritrecepten!
- Kebab i långpanna med gömd vitkål och kikärta mixa riven vitkål, kikärtor, lök, vitlök och persilja med köttfärs, tomatpuré och kryddor. Tryck ut smeten i en långpanna, skåra i remsor och grilla i ugnen. Servera med sallad, kebabsås och bröd eller bulgur.
- Chokladbollar med svarta bönor och dadlar mixa svarta bönor med smör, dadlar, havregryn och kakao, rulla i kokos.
- Kycklingnuggets med blomkål och vita bönor mixa in grönsakerna i färsen för extra fibrer.
- Pannkakor och smoothies vita bönor går även att blanda i smeten eller mixa ner i en fruktsmoothie.
- Blomkålsris till sushi byt ut hälften av riset mot blomkålsris för ett lättare alternativ.
Undersökningen visar att många föräldrar försöker förändra barnens matvanor i en mer hälsosam riktning.
De grönsaker och rotfrukter som flest föräldrar vill se mer av på barnens tallrikar!
- Baljväxter – 51 %
- Broccoli och blomkål – 47 %
- Gröna bladgrönsaker – 40 %
Dessutom uppger 40 procent av föräldrarna att de aktivt försökt öka barnens konsumtion av frukt och grönt det senaste året, medan 34 procent försökt minska sockerintaget.

Undersökningen genomfördes av Verian på uppdrag av ICA. Totalt deltog 4 315 personer mellan 18 och 84 år, varav 983 var föräldrar till barn under 18 år. Datainsamlingen skedde i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 27 mars och 7 april 2025.




















