Minskad köpkraft tufft för modehandeln

Foto MostPhotos
Svensk handels Stilindex för augusti månad visar på en nedåtgående trend för såväl kläd- som skohandeln när kundernas marginaler krymper.

Kunderna håller allt hårdare i plånboken till följd av höjda boräntor, hög inflation och dyrare elräkningar, vilket slår hårt mot en redan pressad bransch.
Det konstaterar svensk handel apropå det Stilindex för augusti som visar en nedåtgående trend för både kläder och skor.

– Augusti brukar vara en stark månad för modehandeln, då vi uppdaterar garderoben inför hösten och nya skolkläder ska köpas till barnen. Därför är det oroväckande med en tillbakagång jämfört med 2021. Nu ser vi att konsumenter håller hårdare i plånboken och har en avvaktande inställning till köp, säger Svensk handels vd Sofia Larsen

– Vi ser att handlarnas lönsamhet blir allt mindre till följd av ökade inköpspriser. Utöver detta oroas vi för de kostnadsökningar butikerna står inför till följd av skyhöga elpriser och hyresavtal som riskerar att öka kraftigt till följd av hög inflation, säger Sofia Larsen.

– Nu är det av yttersta vikt att nästa regering, oavsett sammansättning, inser allvaret och agerar skyndsamt för att dämpa de skenande elpriserna. Annars är risken för än fler konkurser inom handeln stor, avslutar Sofia Larsen.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil