Mjölkproduktionen i Sverige når ny toppnivå

Arkivbild MostPhotos
Invägningen av mjölk, det vill säga den mjölk som användes för att producera konsumtionsmjölk, steg med två procent under förra året till den högsta nivån sedan 2016, enligt statistik från Jordbruksverket.

Enligt Peter Kofoed, chef för LRF Mjölk, är ökningen resultatet av satsningar på modernisering av jordbruksanläggningar och större stallar, vilket har bidragit till en ökad produktion.

Återvändande av momentum

Efter flera år av minskande mjölkproduktion ser branschen nu en positiv trend med ökad produktion trots färre aktiva mjölkbönder, enligt Kofoed.

Utmaningar för ekologisk mjölkproduktion

Trots den övergripande ökningen minskade invägningen av ekologisk mjölk med 21 procent under föregående år, och utgjorde endast 13 procent av den totala mjölkproduktionen.

Vad driver ökningen?

Den ökande mjölkproduktionen tros vara resultatet av flera faktorer, inklusive teknologiska framsteg, förbättrad djurhälsa och effektivare jordbruksmetoder som har ökat mjölkavkastningen per ko.

Modernisering och effektivisering

En viktig faktor bakom ökningen är moderniseringen av jordbruksanläggningar och investeringar i effektivare driftsätt, vilket har ökat produktiviteten och därmed mjölkflödet.

Fokus på hållbarhet och kvalitet

Samtidigt som produktionen ökar, fortsätter jordbrukssektorn att fokusera på hållbarhet och kvalitet, med många gårdar som övergår till mer hållbara och ekologiska produktionsmetoder.

Utmaningar för ekologisk produktion

Den minskande invägningen av ekologisk mjölk pekar på utmaningar inom den ekologiska sektorn, inklusive ökade produktionskostnader och konkurrens från konventionella producenter.

Framtidsutsikter för mjölkproduktionen

Trots utmaningarna inom den ekologiska sektorn och den fortsatta omställningen inom jordbruket förväntas den övergripande mjölkproduktionen fortsätta att växa med stöd av teknologiska innovationer och hållbara produktionsmetoder.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil