Nu börjar de nya restriktionerna gälla

Nu börjar de nya restriktionerna gälla
Foto: Mostphotos
Regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade under tisdagen nya smittskyddsåtgärder. Dessa börjar i steg 1 gälla från och med idag, 8 december.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade under tisdagen nya smittskyddsåtgärder. Dessa börjar i steg 1 gälla från och med idag, 8 december.

De nya rekommendationer och åtgärder som presenterades tisdag gäller från och med denna onsdag, 8 december.
I steg 1 gäller det munskydd i kollektivtrafiken, att lärosäten ska undvika stora samlingar och att vuxna bör hålla avstånd i offentliga miljöer med mera.

– Alla behöver nu ta sin del av ansvaret för att hejda smittspridningen, alla behöver dra sitt strå till stacken, sade statsminister Magdalena Andersson under tisdagens pressträff.

Statsministern betonade vikten av att de som underlåtit att vaccinera sig nu gör det och att de som tillhör en riskgrupp tar tredje dosen om man inte redan gjort det.
– Men om du av något skäl inte har vaccinerat dig alls ännu, då är det dags att göra det nu – och så fort det över huvud taget går, säger Magdalena Andersson under pressträffen.

Fakta/Folkhälsomyndighetens rekommendationer och allmänna råd från 8 december
Alla och envar uppmanas att hålla avstånd till andra människor i offentliga miljöer, särskilt inomhus.
Folkhälsomyndigheten beslutar även att rekommendera alla vuxna att:
Om möjligt undvika trängsel i kollektivtrafik genom att välja att resa andra tider än i rusningstrafik eller använda andra färdsätt, som till exempel att gå, cykla eller åka bil.
använda munskydd i kollektivtrafiken om det inte går att undvika trängsel.

Folkhälsomyndigheten beslutar vidare att rekommendera arbetsgivare att:
Underlätta för anställda att vaccinera sig samt informera om vikten av att stanna hemma när man får symtom.
Göra det möjligt för anställda att hålla avstånd till varandra till exempel på möten, i fikarum och omklädningsrum. Undvika större samlingar inomhus med många deltagare.
Göra det möjligt för anställda att i viss utsträckning arbeta hemifrån när arbetet så tillåter.
Utbildningsmoment inom skola och utbildning omfattas dock inte av rekommendationen.

Folkhälsomyndigheten beslutar även att rekommendera:
den som bedriver kollektivtrafik att bibehålla en full turtäthet. Allmänna råd till serveringsställen
Den som driver ett serveringsställe ansvarar för att lokalerna är utformade så att trängsel undviks. Detta kan enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd innebära att den som driver serveringsstället exempelvis kan:
begränsa antalet besökare som vistas samtidigt på serveringsstället,
möblera om eller på annat sätt skapa utrymme,
markera avstånd på golvet eller på annat sätt markera vilket avstånd besökare bör hålla till varandra, och använda alternativa lösningar till köer såsom nummerlappssystem. 
(Källa: Folkhälsomyndigheten)

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil