Nu handlar vi mer varor med kort datum

Foto MostPhotos
Sämre tider påverkar våra köpvanor. Svenskarna handlar mer varor med korta datum - men köp av miljömärkta varor minskar.

En ny undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Matsmart vill visa hur de tuffare ekonomiska tiderna påverkat svenskarnas köpbeteenden.
Bland annat uppger 59 procent av de 1 196 svarande att de handlar fler prisnedsatta varor idag än de gjorde för ett år sedan.

22 procent av dem har minskat sina inköp av miljömärkt mat. Fyra av tio svarande säger att de köper mer mat med kort datum.

– Det är glädjande att svenskarna blivit mer svinnmedvetna och vågar närma sig mat med korta datum. Att handla mat som annars skulle slängas är ett effektivt verktyg för att minska klimatavtrycket. Däremot är det tråkigt att vi köper mindre miljömärkt mat, säger Matsmarts kommunikations- och hållbarhetschef Hanna Thofelt Lindström.

– Med tanke på prisutvecklingen som följd av inflationen är det såklart inte oväntat, men miljömärkt mat är en viktig del i att göra våra matsystem hållbara. Vi måste vända den här trenden och vi ställer oss frågan vad våra politiker har för plan, tillägger hon.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil