Nytt löneavtal på två år klart för handeln

Ola Axelsson | Foto Pressbild
Svensk handel och Handelsanställdas förbund har skrivit ett nytt kollektivavtal på två år med en total kostnadsökning på 7,4 procent.

Svensk handel och Handelsanställdas förbund har idag tecknat nya kollektivavtal för butiksanställda, lagerarbetare och arbetare inom e-handeln. 
Avtalen följer industrimärket med en total kostnadsram på 7,4 % över två år.

Det är Detaljhandelsavtalet samt Lager- och e-handelsavtalet som nu förhandlats färdigt mellan Svensk handel och Handelsanställdas förbund. 
Detaljhandelsavtalet omfattar närmare 160 000 anställda och är därmed det största kollektivavtalet på den privata arbetsmarknaden. Totalt omfattar de två avtal som nu tecknats nära 200 000 anställda.

– Det är ett styrkebesked att handeln levererar avtal som följer industrins märke och vi hoppas att det också kan bidra till stabilitet på arbetsmarknaden i den fortsatta avtalsrörelsen. Den höga nivån på årets märke kommer vara mycket utmanande för stora delar av handeln, men i ett långsiktigt perspektiv är det viktigt att nu stå upp för den svenska lönebildningsmodellen och märkessättningen, säger Svensk handels förhandlingschef Ola Axelsson.

– Förhandlingarna har varit svåra och det är en lättnad att vi kommit i mål. Samtidigt vet vi att många företag i handeln är hårt pressade. Kostnadsökningarna blir smärtsamma att bära för många av våra medlemsföretag, men vi har samtidigt löst många svåra frågor, säger Sofia Larsen, vd för Svensk handel.    

I avtalsförhandlingarna har det varit prioriterat för Svensk handel att värna arbetsledningsrätten, och att säkerställa företagens möjligheter att organisera sina verksamheter på det sätt som de bedömer bäst säkrar företagens utveckling och konkurrenskraft, hävdar man.

– Vi har också gjort framsteg när det gäller lönebildningen inom handeln. De tidigare löneavtalen var konstruerade så att anställda med ingen eller ringa erfarenhet per automatik kunde få högre löneökningar än mer erfarna och kunniga anställda. Det var dåligt för lönebildningen och dessutom kostnadsdrivande. Den konstruktionen har vi nu tagit bort, säger Ola Axelsson.

Det samlade avtalsvärdet för vart och av de två kollektivavtalen är 7,4 procent, fördelat på 4,1 procent första året och 3,3 procent år två.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil