Först ut med sojafritt foder

Garant är först ut med ägg från höns med sojafritt foder via ett nyutvecklat svenskt foder |. Foto: Axfood
Axfoods varumärke Garant blir först i Sverige med att brett lansera ägg från frigående höns utomhus som utfodras med ett nytt svenskt sojafritt foder.

– Vi vill bidra till en mer hållbar produktion och konsumtion av mat. Därför har vi sökt efter ett mer hållbart foder till vår äggproduktion, som dessutom resulterar i en ökad svensk produktion, förklarar Johan Neuman som är affärsområdeschef för egna märkesvaror på Axfood-ägda Dagab.

Det sojafria fodret i äggproduktionen är resultatet av ett utvecklings- och samarbete mellan Garant och Stjärnägg.
Sojan, som normalt bidrar med protein i hönsfodret, ersätts med två andra, närodlade proteinkällor.

Fodret, som i huvudsak består av svenska råvaror med spannmål som största komponent, tillverkas i Västerås.
Äggproduktionen sker hos producenter främst i Östergötland, Skåne och på Öland, men planen är att fler gårdar inom kort ska gå över till det nya sojafria fodret.

Under utvecklingsarbetet har pågått har även hönsen fått ge sitt ”svar”. Fyra separata stall av frigående höns utomhus har utfodrats med traditionellt respektive sojafritt foder.
Varje dag har hönsens välmående och äggens kvalitet följts och undersökts. Resultaten är att hönsen som ätit sojafritt foder mått lika bra, äggen har smakat lika bra och såväl kvalitet som vikt och skaltjocklek på äggen varit lika bra som tidigare.

Äggen blir Garants andra större satsning i år på produkter av närodlat växtbaserat protein som alternativ till soja.
I maj lanserades tre olika färdigrätter med baljväxtfärs av gråärt, sötlupin, åkerärt och rapsolja som tagits fram i samarbete med Axfoundation.

– Alternativ till soja kommer att bli en allt viktigare hållbarhetsfråga. Att hitta nya proteiner till djurfoder är en positiv utveckling som vi bara sett början av, säger Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij. Äggen från Garant lanseras i butik vecka 37, och kommer finnas på både Willys, Hemköp, Tempo, Handlarn och Mat.se.
Då kommer alla Garants ägg från frigående höns utomhus att komma från höns som utfodrats med sojafria proteiner, oavsett om det gäller 4-, 10- och 20-äggsförpackningarna.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Annons

Ring eller maila oss

[email protected]

0703451200