– Vi vill bidra till en mer hållbar produktion och konsumtion av mat. Därför har vi sökt efter ett mer hållbart foder till vår äggproduktion, som dessutom resulterar i en ökad svensk produktion, förklarar Johan Neuman som är affärsområdeschef för egna märkesvaror på Axfood-ägda Dagab.
Det sojafria fodret i äggproduktionen är resultatet av ett utvecklings- och samarbete mellan Garant och Stjärnägg.
Sojan, som normalt bidrar med protein i hönsfodret, ersätts med två andra, närodlade proteinkällor.
Fodret, som i huvudsak består av svenska råvaror med spannmål som största komponent, tillverkas i Västerås.
Äggproduktionen sker hos producenter främst i Östergötland, Skåne och på Öland, men planen är att fler gårdar inom kort ska gå över till det nya sojafria fodret.
Under utvecklingsarbetet har pågått har även hönsen fått ge sitt ”svar”. Fyra separata stall av frigående höns utomhus har utfodrats med traditionellt respektive sojafritt foder.
Varje dag har hönsens välmående och äggens kvalitet följts och undersökts. Resultaten är att hönsen som ätit sojafritt foder mått lika bra, äggen har smakat lika bra och såväl kvalitet som vikt och skaltjocklek på äggen varit lika bra som tidigare.
Äggen blir Garants andra större satsning i år på produkter av närodlat växtbaserat protein som alternativ till soja.
I maj lanserades tre olika färdigrätter med baljväxtfärs av gråärt, sötlupin, åkerärt och rapsolja som tagits fram i samarbete med Axfoundation.
– Alternativ till soja kommer att bli en allt viktigare hållbarhetsfråga. Att hitta nya proteiner till djurfoder är en positiv utveckling som vi bara sett början av, säger Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij. Äggen från Garant lanseras i butik vecka 37, och kommer finnas på både Willys, Hemköp, Tempo, Handlarn och Mat.se.
Då kommer alla Garants ägg från frigående höns utomhus att komma från höns som utfodrats med sojafria proteiner, oavsett om det gäller 4-, 10- och 20-äggsförpackningarna.